Dr. Cihan Avaroğlu Kolesterol ve çocuk
HABERİ PAYLAŞ

Kolesterol ve çocuk

Haberin Devamı

Biliyoruz ki erişkinlikteki sağlık sorunlarının temeli bebeklik döneminde atılıyor. Çok konuşulan kolesterol çocuklarda da görülüyor. Peki çocuk ve kolesterol ilişkisi nasıl?

Nedir kolesterol?

Kolesterol, lipid veya yağ özelliğinde mumsu bir madde olup hücre membranları ve bazı hormonları oluşturmak için karaciğer tarafından üretilir. Karaciğer, günde 1000 miligram kolesterol üretir, geri kalan ise yiyecekle alınır. Sebze, meyve ve tahıllar kolesterol içermez, yumurta sarısı, et, kümes hayvanları, deniz ve süt ürünleri ise kolesterol kaynağıdır. Kolesterol vücutta tek başına hareket edemez. Kan yoluyla gideceği yere seyahat ederken lipoprotein denilen aracı kullanır. 2 çeşit lipoprotein vardır.

■ Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), ya da kötü kolesterol, birincil kolesterol taşıyıcılarıdır. Yüksek değerlere ulaşan LDL damar duvarlarında birikerek uzun zamanda damarlarda plak oluşmasına ve sonucunda hayati organlara pıhtı atmasına neden olabilir veya damar sertliğine yol açıp hayati organlara kan akışının azalmasına neden olabilmektedir.

■ Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), ya da iyi kolesterol, damarlardaki kolesterolün karaciğere dönüşünü sağlar. Bir anlamda oluşan plakların da ortadan kalkmasına neden olur. HDL düzeyinin yüksekliği dolaşımın sistemini korumaya yararken, LDL düzeyinin yüksekliği damar yapısını bozarak risk oluşumuna neden olur.

Düzeyi ne olmalıdır?

2-18 yaşlar arasındaki kolesterol düzeyi 200 mg/dl, LDL düzeyi 130 mg/dl düzeyinin üzerinde ise yüksek kolesterolden söz edilir. Kabul edilebilir sınır ise kolesterol için 170 mg/dl, LDL için ise 110 mg/dl altında olmasıdır.

İlaç ne zaman gerekir?

Diyet ve fiziksel aktivite ile düşmeyen, LDL düzeyi 190 mg/dl üzerinde olan, 10 yaşın üzerindeki çocuklarda sadece doktorunuzun önerisi ile ilaç tedavisi başlanabilir.

En büyük düşmanı hareket

● Diyet, doymuş ve trans yağlardan zengin beslenme.

● Kalıtım, ailede yüksek kolesterol olması.

● Obezite. Fiziksel olarak aktif, hareketli, sağlıklı beslenen, ailesel risk faktörleri olmayan, kilolu olmayan çocuklarda yüksek kolesterol riski oluşmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder