Ekonomi Kolsuz Agop'un bilinmeyen hayatı... (Agop Kotoğyan kimdir?)

Kolsuz Agop'un bilinmeyen hayatı... (Agop Kotoğyan kimdir?)

Paylaş
Kolsuz Agop'un bilinmeyen hayatı... (Agop Kotoğyan kimdir?)

Türkiye’nin en önemli cildiye uzmanlarından “Kolsuz Agop” lakaplı Prof. Dr. Agop Kotoğyan, 79 yaşında hayatını kaybetti. Kolsuz Agop'un çok çarpıcı hayatı, sanki Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin üzerine kurulmuş gibi...

Şartlar ne olursa olsun mesleklerinden hiç vazgeçmeyen, emek veren ve bu uğurda her türlü fedakarlığı yapan öyle isimler var ki biz sadece hayatını kaybettiğinde tanıyoruz ya da anıyoruz. Bu isimlerden biri de Kolsuz Agop lakaplı Prof. Dr. Agop Kotoğyan... Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli cildiye uzmanlarından “Kolsuz Agop” olarak tanınan Prof. Dr. Agop Kotoğyan, dün 79 yaşında hayatını kaybetti.


CERRAHPAŞA DETAYI...


Cerrahpaşa’nın adeta ömrünün tam ortasında yer aldığı Kolsuz Agop, bu hastanede dünyaya geldi, kolu kesildiğinde burada hayata döndü, buradan mezun oldu ve hocalık yaptı. Son nefesini verdiğinde de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yatıyordu. Kotoğyan için 16 Şubat’ta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tören düzenlenecek. Kolsuz Agop’un ölümü Twitter’da gün boyu TT listesindeydi.


‘YAŞAMAZ’ DEDİLER


Kotoğyan, İstanbul Samatya’ya göç eden yoksul bir ailenin çocuğu olarak 1939’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde doğdu. İlkokul sonda gümüş atölyesinde sağ kolunu prese kaptırdı. Cerrahpaşa’da “Bu çocuk yaşamaz” denildi. Komada kaldı ama hayata tutundu. Sağ kolu kesilince sol kolunu kullanmayı öğrendi. Tek elle tüplerden şırıngaya ilaç çekebilmek için evde portakallara su şırınga etti. Dikiş atabilmek için de evde ne kadar sökük varsa dikti. Bir kolu olmadığı için kendine acınmasına içerlendi ve okula gitmek istemedi. Daha sonra “Okumalıyım” diyerek geri döndü. Galata Getronogan Lisesi’nde okul birincisiydi. 1957’de Tıp Fakültesi’ni kazandı. Mezun olduğunda yine okul birincisiydi. 1964’te Cerrahpaşa’daki Dermatoloji Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladı. Uzmanlık tezini “uçuk” üzerine yaptı. 1979’da profesör kadrosuna atandı. Türkiye’de cinsel yolla bulaşan hastalıklar kürsüsünü kurdu. 300’ü aşkın makalesi yayınlandı. 2004’te de emekli oldu.


Efsane doktor 'Kolsuz Agop' hayatını kaybetti (Agop Kotoğyan kimdir?)

‘ÇOK ACI ÇEKTİM’


Yurtdışındaki üniversitelerden aldığı teklifi Kolsuz Agop, şu sözlerle reddetti: “Çok acı çektim. Sefaletin dibinde yaşadım. Çocukluğumu, kolumu kaybettim, yolumu kaybetmedim. Bu ülkede yaşayan milyonlarca insandan farklı olmadığımı düşündüm. Bu topraklarda yaşayan tüm insanları kardeşim olarak benimsedim. Bir ülkeyi sevmek demek, bu topraklarda geçirdiğin güzel ve iyi günleri sevmek demek değildir. İyi günde ve kötü günde burada olmak, vatanın yanında kalmak demektir yurt sevgisi. Boş başak dik, dolu başak ise eğiktir, derler. Ben hep eğik gezdim şu dünyada.”

Haberin Devamı