Siyaset Komisyonda 'Cübbeli' tartışması
Paylaş
Komisyonda 'Cübbeli' tartışması

TBMM Anayasa Komisyonu'nda Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile AK Partili Burhan Kuzu arasında ilginç bir diyalog yaşandı

7 madde kabul edildi

AK Parti’nin 3’ü geçici toplam 30 maddelik Anayasa değişiklik teklifi önceki gün TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlamıştı.

İlk gün çok sayıda vekilin akın etmesi nedeniyle komisyon üyelerinin bile oturacak yer bulamadığı salonda ‘usul’ tartışmaları yaşanmıştı. komisyonun dünkü toplantısına Anayasa değişikliği teklifinin ilk yedi maddesi bazı değişikliklerle kabul edildi.

Buna göre, kadın ve çocuklara tanınan pozitif ayrımcılık “şehit dul ve yetimleri ile gazilere de” tanınacak. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına yargı yolunu açan düzenlemede değişikliğe giden AK Parti, “terfi işlemleri ve kadrosuzluk nedeni ile emekliye sevkedilenlere” yargı yolunu kapatıyor.

Komisyonun dünkü toplantısında MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, değişiklikte, bir Anayasa’da düzenlenmemesi gereken ayrıntılara girildiğini belirterek, “Böyle Anayasa olmaz” dedi.

Komisyon Başkanı AK Partili Burhan Kuzu da “Olmaz tabi ama 367’den sonra böyle oldu” diye yanıt verince şu tartışma yaşandı:

‘Hormonlu diyemezsin’

CHP’li Turgut Dibek: (Bağırarak) Bizi aptal yerine koyuyorsunuz. Açık açık 367’den sonra her şey mubah diyorsunuz. Faruk Bal: Değişiklikleri hormonlu oya çevirmeye çalışıyorsunuz. Bu yol hayırlı yol değil.
CHP’li İsa Gök: Hapı yutturmak için dışına konulmuş şeker. İçi zehirdir. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: Hiç kimse, kimsenin oyunu hormonlu olarak nitelendirme hakkına sahip değil. Herkesin oyu eşittir.

“Siz kimsiniz” atışması

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Sayın Cumhurbaşkanı kanuna karşı hile yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne yedek üye atıyorsa, ‘imza tartışmalarına bir çizik atın’ diyorsa, biz size niye güvenelim?”
AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen: Biz size niye kendimizi ispat etmekle mükellef olalım? Siz kimsiniz? Cumhuriyetin sahibi misiniz? Çok çirkin bir ifade.”
CHP’li Gök: Hiç kimse CHP’ye ’siz kimsiniz ki’ demesin. Bunun hesabını sorarız. Herkes haddini bilsin.” Bilen: Çok korktum. Siz de haddinizi bilin.”

‘Cüppeli deyin bari’

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç: “Askeri rejim bile Anayasa yaparken toplumun her kesiminin görüşünü aldı. Çankaya, Anayasa Mahkemesi’ne hülleli atama yaptı.

Bana göre, oraya Cübbeli Ahmet Hoca’yı atasaydı daha iyi olurdu.”
Burhan Kuzu: Cüppeli Hoca’yı karıştırma. Hoş olmadı. Kamer Genç: Çankaya Köşkü’ndeki adamın görmek istediği kadro bu. Türkiye Cumhuriyeti’ni Osmanlı’ya döndüreceğinizi açıkça söyleyin. ‘Korktun’

Burhan Kuzu: 82 Anayasası’nın hazırlanışında bulundunuz. Bir şeyi merak ediyorum, sizin birinci oylamada ret, ikinci oylamada askerden korktuğunuz için çekimser oy kullandığınız söyleniyor. Genç: İspatla istiya edeyim. Ben askerden korkmam.

3

Haberin Devamı