Ekonomi Komşu ateşledi Obama söndürdü

Komşu ateşledi Obama söndürdü

Paylaş
Komşu ateşledi Obama söndürdü

Dün dolar Yunanistan'la yükselip Obama'yla düştü. Yunan ekonomisine ilişkin endişelerle euro bir ara 1.3480 dolara kadar indi, içeride kur 1.55 lirayı aştı

Haber: Gülşah Karadağ

Avrupa’nın sorunlu ekonomilerinden Yunanistan’ın borç yüküne ilişkin endişeler, dün Amerika güne başlayana kadar piyasaları sarstı.

Avrupa para birimi euro, 1.3530’lu seviyelerden 1.3480 dolara kadar gerilerken, iç piyasada dolar bir ay aradan sonra ilk kez 1.55 lirayı aştı. Emtia ve hisse senedi piyasalarını da etkileyen hareket, öğleden sonra, Amerika Başkanı Barack Obama’nın 46 milyon yoksul Amerikalıyı sigortalı hale getirecek sağlık reformunun kabul edildiği öğrenilince tersine döndü.

Borsa yüzde 0.85 yükseldi

Sağlık reformunun kabulü, sağlık firmaları hisselerine yüklü alımlar getirdi. Bu hisseler öncülüğünde borsalarda görülen toparlanma, doların ateşini söndürdü. Avrupa’da borsalar yüzde 1’in üzerine çıkan kayıplarını toparlayıp sıfıra yakın düşüşle kapandı.

Amerika’da ise endeksler yarım puan kadar yükseldi. İstanbul Borsası da gün sonunda yüzde 0.85 değer kazandı. İlk seansta 70 puanlık bir kayıp gören borsa, ikinci seansta 532 puan yükselerek 53 bin 892 puandan kapandı.

Kapanış 1.5450 lira

Hisse senedi piyasasındaki hareketlenme sonrası, euro-dolar paritesi kayıplarını telafi etmekle kalmayıp 1.36’ya kadar çıktı. İçeride doların serbest piyasadaki satış fiyatı gün sonunda 1.5450 liraya kadar gevşedi.

Yine de kapanış fiyatı cumartesi günkü kapanışın 1 kuruş üzerinde oldu. Euro 2.09 liralık satış rakamıyla günü bitirdi. Bono piyasasında 16 Kasım 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi hafif bir yükselişle yüzde 9.14’e çıktı. Piyasada 13 milyar liralık işlem kaydedildi.

Dikkatle izlenmeli

Analistler euro-dolar paritesinde 1.3450 seviyesinin Mayıs 2009’dan bu yana görülmediğini belirterek, paritenin bu seviyenin altına inmesi halinde, düşüşün daha da ivme kazanacağını tahmin ettiler.

Gelecek günlerde, euro’da bu yönlü bir değer kaybı yaşanması halinde, iç piyasada doların sırasıyla 1.5550 ve 1.5650 seviyelerine çıkması olası görülüyor. Analistler, dolarda gerileme görüldüğü zamanlarda ise, kısa vadede 1.5300 lira seviyesinin altına inilmeyeceği öngörüsünde bulunuyorlar.

2

Haberin Devamı