Ekonomi Komşuda başbakan maaşını dondurdu

Komşuda başbakan maaşını dondurdu

Paylaş
Komşuda başbakan maaşını dondurdu

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, iflasa sürüklenmemek için şok önlemler aldı

İĞNEYİ KENDİNE BATIRDI

‘Küresel kriz bitti, bitecek’ derken alarm vermeye başlayan dört Avrupa ekonomisinden Yunanistan’da hükümet şok önlemler açıkladı. Diğer üç ülke İrlanda, İspanya ve Portekiz’den daha kötü durumda olan ülkenin sosyalist hükümeti, ‘çuvaldızı başkasına batırmadan önce iğneyi kendisine batırdı’ ve Başbakan Yorgo Papandreu ile bakanların maaşları donduruldu. Ayıca kamudaki yöneticilerin maaşı yarıya indirildi, yıllık gelirin 60 bin euro’nun üzerindeki kısmına da yüzde 40 vergi getirildi.

SERT EYLEMLER YAPILIYOR

Avrupa Birliği’nde milli gelirin yüzde 3’ü kadar bütçe açığına izin verilirken, Yunanistan’da bu oran yüzde 12.7’ye yükselmiş durumda. Kriz sonrası artan harcamalarını yüksek borçlanmayla finanse eden ülkeye güven giderek azalıyor. Yunanistan’ın borçlanmayı sürdürebilmek için bütçe açığını azaltması, bunun için de kamu harcamalarını düşürmesi gerekiyor. Hükümetin kemer sıkma politikası ise çalışanlara ve sosyal güvencelere getireceği sıkıntılar yüzünden, haftalardır sert gösterilerle protesto ediliyor.

AVRUPA KURTARACAK DİYE PİYASALAR COŞTU

Piyasalarda dün, Avrupa Birliği’nin yarınki zirvesinde Yunanistan’ın borç batağından kurtarılacağı söylentisi dolaştı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet’nin zirveye katılmak için Avustralya’daki bir toplantıyı yarıda bıraktığı da öğrenilince, piyasalar coştu. Tartışmanın merkezindeki Atina borsası yüzde 4.96 çıkarken, Avrupa ve Amerika’da borsalar yüzde 0.5-2 arası yükseldi. İstanbul Borsası yüzde 1.79 artarak 50.826 puandan kapandı.

GENEL GREVE BİR ADIM KALDI

Yunanistan’da tasarruf tedbirlerinin önemli bir bölümü kamu personelinin istihdamını ve sosyal sigortalar alanını ilgilendiriyor. Hükümet, emeklilik yaşını 61’den 63’e yükseltmeyi hedefliyor ve aksi takdirde Yunanistan’ın 5 yıl içinde sosyal güvenlik krizine gireceği belirtiliyor. Kamuda ise yeni personel alımı durduruldu, giden her 5 personel için ise sadece 1 personel alınıyor. Bir aydır süren eylemler artık uyarı grevlerine dönmüş durumda.

2

Haberin Devamı