Dünya Komşuda hedef parlamento

Komşuda hedef parlamento

Paylaş
Komşuda hedef parlamento

3 kişinin ölümüne neden olan olaylarda iktidar karşıtları, parlamentoyu ateşe vermeyi planlıyormuş

Yorgo KIRBAKİ-ATİNA

Yunanistan’da halkı vuran tasarruf önlemlerine karşı önceki gün yapılan protestoların bilançosu ortaya çıktı. Mitingde, greve rağmen açık olduğu için dikkat çeken banka şubesine yapılan saldırıda, içerideki 26 kişiden 3 genç bankacı hayatını kaybetmişti.

Bu kişilerden Angeliki Papathanasopulu’nun (32) 4 aylık hamile olduğu, Nontas Tsakalis’in (36) evlilik hazırlığı yaptığı öğrenildi.

İtfaiyeye taş atıldı

Olaylarda, 29’u polis 45 kişi yaralandı, 70 kişi gözaltına alındı. Hasarın maddi boyutu henüz belirlenemedi. Banka şubesini yakanları arayan polis, güvenlik kamerası ve televizyon kayıtlarını inceliyor.

Yüzlerini mendil ve maskelerle gizleyen saldırganların en az üç kişi olduğu, molotof atmadan önce şubeye iki bidon benzin koydukları, itfaiyenin ise taşlı saldırılar nedeniyle geciktiği belirtiliyor.

Enkaz yerine döndü

Atina’da Parlamento binasına yürümek isteyen 150 bin protestocunun önünü polisin kesmesiyle başlayan olaylarda, hedefin, Parlamento’yu yakmak olduğu öne sürüldü.

Devlet televizyonu NET, bunu anarşistlerin planı olarak ortaya koydu. Kent, dün enkaz yeriydi. Harap binalar, camsız dükkanlar, yanmış otomobiller, taşları sökülmüş kaldırımlar, yanmış çöp bidonları, bir gün önce yaşananları hatırlatıyordu.

‘Cehennemin eşiği’

Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Yunanistan’ın cehennem kapısının eşiğine geldiğini belirterek, “Sorumluluk sözde değil icraatla gösterilir. Tarih hepimizi yargılayacak” dedi.

Başbakan Yorgo Papandreu ise “Tepkiyi dile getirmek başka, cinayet işlemek başka şeydir” diye konuştu.

Yunan Futbol Federasyonu, Atina’daki olaylar nedeniyle dün oynanması gereken süper lig play-off maçlarını erteledi.

2

Haberin Devamı