Dünya Komşuda kriz isyanı: 3 ölü

Komşuda kriz isyanı: 3 ölü

Paylaş
Komşuda kriz isyanı: 3 ölü

Mali krizde olan Yunanistan'da hükümet politikalarını protesto eden binlerce kişi dün de sokaklarda. 3 kişi öldü, 1 kişi de kayıp

Büyük bir mali kriz yaşayan Yunanistan'da halk hükümet politikalarını protesto etmek üzere dün de sokaklara döküldü. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar da yaşanıyor. Göstericiler parlamento binasına doğru yürürken, ateşe verilen bir banka şubesinde 3 kişi öldü, bir kişi de kayıp. İstanbul-Atina uçak seferleri de karşılıklı olarak iptal edildi.

Haberin Devamı

Göstericiler bugün Atina'da parlamento binası önünde polisle çatışırken, Selanik'te de olaylar çıktı.

Yunanistan'da hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda yaptığı ekonomik reformlar protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları genel grev yapıyor.

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Başkent Atina’nın Sindagma Meydanında toplanan göstericiler, "Hükümetin bütçe açığına kimlerin neden olduğunu bildiğini, ancak onları yakalayacağına zaten ayı zorlukla çıkartan halkın sırtından sorunu gidermeye çalıştığını" iddia ettiler.

"Geri adım atmayacağız, zenginler zenginleşmeye devam ederken orta ve zayıf tabaka yok olup gidecek. IMF ülkeye girdi en az 10 yıl çıkmaz" diyen göstericiler, "Önümüzdeki aylarda binlerce kişinin eve ekmek götüremez hale geleceğini" savundular.

Haberin Devamı

Öte yandan, kent merkezindeki Amalias Caddesi’nde bulunan Marfin Bankası şubesinin 3 çalışanın yaşamını yitirdiği gösterilerde gruplarla polis ekipleri arasındaki çatışma devam ediyor.

İhlas Haber Ajansı’na ait canlı yayın aracının da göstericiler tarafından kundaklandığı gösterilerin kontrol altına alınması çalışmaları sürüyor.

Yoğun gözyaşartı gaz ile molotof kokteylilerin yarattığı duman onlarca kişide solunum rahatsızlıklarına neden oldu.

Gösterilerde ateşe verilen banka şubeleri, işyerleri ve araçlar hakkında tam bir hasar bilançosu bulunmazken, olaylarda yaralananların sayısının artış göstermesinden endişe ediliyor.

HER YER ALEV ALEV

Ülkede yaşam durma noktasına geldi. İşçilerle polis arasında şiddet olayları meydana geldi. Kent merkezindeki Ekonomi Bakanlığı’na molotof kokteylleri attı, ancak binadaki yangın itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

Kent merkezinin 10 farklı noktasında benzer yangınların çıkarken, itfaiye ekiplerinin bu yangınları da kontrol altına aldığı belirtildi.

Bu arada kent merkezinde sessizliğin hakim olduğu, çatışmaların arka sokaklara kaydığı bildirildi.

KAMU HİZMETLERİ FELÇ

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) dün başlattığı 48 saatlik greve bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, devlet daireleri, kamu hizmetleri ve okullar kapalı kaldı, hava ve demiryolu ulaşımı tıkandı.

Haberin Devamı

Hava sahasının kapatılmasıyla iç ve dış istikametlere yapılması programlı onlarca sefer iptal edildi, gemilerin limanlardan ayrılmaması yüzünden anakara ile adalar arasındaki bağlantı koptu.

Tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının mesai boyunca yalnızca 6 saat çalışacaklarını açıklamalarıyla, trafik durma noktasına geldi.

Sabah saatlerinde başlayan ve geniş çaplı güvenlik önlemleri altında yapılan gösterilerin gün boyunca sürmesi bekleniyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF (Uluslararası Para Fonu), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını kaydetmişti.

GAZETECİLERE SALDIRDILAR

Yunanistan’da hükümetin ekonomik önlemlerini protesto eden göstericiler, görevde olan basın mensuplarına da "böyle bir günde grevde olmaları gerektiği" gerekçesiyle saldırdılar.

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı basın mensuplarına ellerindeki sopalarla saldıran göstericileriyse diğer göstericiler durdurmaya çalıştı. Muhabirlere taş ve
benzeri cisimlerin atılan olayda yaralanan olmadı.

Öte yandan, Atina merkezinde şiddet olaylarında nispeten bir azalma gözlenirken, polisin çok sayıda göstericiyi gözaltına aldığı öğrenildi.