Tamer Heper Komşularınız yapmış olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Komşularınız yapmış olabilir

Haberin Devamı

Binamız dört katlı ve sekiz daireli. Bir yönetim toplantısı yapılmadığı gibi yöneticimiz de yok. İki daire sahibi binada çardak gibi ilaveler yaptıkları gibi kendilerine göre uygun yerlere kapı açıp masrafına katılmamızı istiyorlar. Böyle bir talep hakları olur mu? ● C.B.

Önce bir hususta açıklama yapmak zorundayım. Binanız sekiz bağımsız bölümlü ya, işte bu binalarda yönetici tayini mecburidir. Bir binada sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm var ise bu yerde yönetici de olacaktır. Elbette yönetici seçimi için de kat malikleri kurulu toplanacaktır. Yani binanızda Kat Mülkiyeti Kanunu’nun hükümleri uygulanmalıdır.

Şimdi okuyucumun olayına geleyim. İki bağımsız bölüm maliki birtakım işler yapmış masrafa diğerlerinin katılmasını istiyor. Ancak bu işler binanın bakımı ve onarımı için gerekli işler değil. Şayet binanın bakım ve onarımı için gerekli işlerden olsaydı, okuyucumun ve diğer kat maliklerinin katılımı istenebilecekti. Ancak bahsettiği tente yapımı ve ortak alanlara kapı pencere açılması onarım değil tam tersine ortak alanlara müdahaledir. Bu durumlarda bırakın masrafına katılmayı, haksız müdahalenin önlenmesi ve bu yerlerin eski hale getirilmesi talep edilebilir.

YÖNETİCİ SEÇİN

Köşemi takip edenler artık biliyorlar ki bir binada projeye aykırı değişiklik yapılamaz. Böyle bir değişiklik yapılması halinde diğer bağımsız bölüm maliklerinin bu müdahalenin önlenmesini talep hakları vardır. Okuyucumun anlattığı da sabit tesis olarak yapılmış proje dışı tente de, ortak alan olan bina duvarına açılmış kapı da eski hale getirme talebine konu olabilir.

Bu nedenlerle bırakın yapılan işin masrafına diğer kat maliklerinin katılmasını, yapılanın ortadan kaldırılmasını isteme imkan ve hakları vardır. Okuyucuma son tavsiyem, binalarında kat maliklerini toplamaları, yasal yöneticilerini seçmeleridir. Bu seçim yasal olarak mecburidir ve kendi huzurları için de gereklidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder