Ekonomi Komşunun ilacı çok acı

Komşunun ilacı çok acı

Paylaş
Komşunun ilacı çok acı

Yunanistan'da 120 milyar Euro'luk yardımın faturası çalışanlara çıktı

Kredi anlaşması tamam

Krizdeki Yunanistan’ın, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile sürdürdüğü kurtarma paketi görüşmelerinde uzlaşmaya varıldı.

Yunanistan ile AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF arasındaki kredi anlaşmasına göre, ülkeye 3 yılda 120 milyar euro verilecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından onaylanan anlaşma, 7-8 Mayıs’taki AB zirvesinde onaylanacak. Yunanistan, bu kredi karşılığında, kamu çalışanları ve emekliler için ‘çok acı’ reçeteler içeren önlemler açıkladı.

İflas etmemek için yapıldı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ‘ülkenin iflas etmemesi için gereken her şeyi yaptıklarını’ belirtirken, “Halk açısından acı verici önlemler almak zorunda kaldık” dedi.

Papandreu, söz konusu önlemler alınmadığı takdirde, ülkenin alabileceği yardımın 10-20 milyar euro tutarında kalacağını, bunun sadece IMF’den geleceğini kaydetti.

Yunanistan’daki krizin, AB’deki genel ekonomik durumla bağlantısına dikkat çeken Yorgo Papandreu, “Maalesef Yunanistan, piyasaların hedef ve kobayı haline geldi” dedi.

Üç yıl maaş almayacaklar

Yunanistan’ın AB ve IMF onaylı tasarruf önlemleri kapsamında, kamuda çalışanların ve emeklilerin maaşları üç yıllığına donduruldu.

Kamuda yılda iki kez verilen ikramiye maaş, aylık gelirin 3 bin Euro’nun altında olması şartıyla, toplam 1000 Euro’ya indirildi.

Emeklilerde ise ikramiye maaş tutarı 800 Euro’ya düşürüldü. Emeklilerin maaşları en fazla 2.500 Euro ile sınırlandırıldı. Daha önce yüzde 20 kesintiye uğrayan kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 daha indirim yapıldı.

KDV yüzde 23’e çıkacak

Vergiler, marttan sonra ikinci kez artırıldı. Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 21’den 23’e çıktı. Benzine, sigara ve içkiye yeniden yüzde 10 zam getirildi.

Benzin fiyatı bir yılda 0.87 sentten 1.60 euro’ya ulaşacak. Lüks tüketim mallarındaki vergi yüzde 34’ten yüzde 37’ye çıkarıldı.

‘Açlık sınırında’ olan dar gelirlilere verilen 150-200 Euro’luk yardım bir defaya mahsus kaldırıldı. 5 milyon Euro’nun üzerinde kâr gösteren şirketlere bir defalık yüzde 5-15 arası ek vergi getirildi.

2

Haberin Devamı