Nedim Şener Kömür yolsuzluğunun siyasetçi ayağı da var
HABERİ PAYLAŞ

Kömür yolsuzluğunun siyasetçi ayağı da var

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta açıkladığı kömür yolsuzluğu dosyasının Başbakan Erdoğan'ı üzdüğünü düşünüyorum. Yoksullara kömür yardımını sıkı sıkıya takip eden Başbakan, yolsuzluk virüsünün yoksulun kömürüne bulaşmasına bakalım ne tepki verecek? Son yerel seçim öncesi hak sahibi olmayanlara kömür verildiği görüldü. Üzerinde 25 kilogram yazmasına rağmen torbalar daha düşük ağırlıktaydı. Dağıtımda usulsüzler olduğunu zaten biliyoruz. Kılıçdaroğlu’nun, Hazine Müşteşarlığı’nın resmi belgelerine dayanarak açıkladığı rapor, kömür alımında da usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. Kılıçdaroğlu’nun raporuna göre, bu usulsüzlüğün ucu, dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler'e kadar uzanıyor.

Haberin Devamı

Raporda ne yazıyor?

Yoksullara kömür yardımı valilikler eliyle sosyal yardımlaşma vakıfları üzerinden yapılıyor. 2008’de dağıtılan kömürün yüzde 47’si Türkiye Kömür İşletmeleri’nden, yüzde 53'ü özel sektörden alınmış. 2003-2008 yılları arasında Hazine'nin kasasından yoksulun kömürü için 1.5 milyar lira çıkmış.

Parayı veren Hazine, 2008’de kömür alımlarıyla ilgili inceleme başlattı. Hazine Başkontrolörü Aykut Erdoğdu imzasıyla bir rapor hazırlandı. Raporda, dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler ile bakanlık yetkilileri, kömür alımlarında ‘Açık İhale Usulü’ ile rekabet ortamı yaratmak yerine, ‘Pazarlık Usulü’, ‘Doğrudan Temin Usulü’ ve ‘Protokol Usulü’ ile kömür alarak devleti zarara uğratmakla suçlandı.

Bakan için suç duyurusu

‘İhaleye fesat karıştırma’ iddiası olduğu için Hazine Başkontrolörü Aykut Erdoğdu hazırladığı raporun bir örneğini Ankara Savcılığı’na gönderdi. Kömür alımlarını gerçekleştiren Türkiye Kömür İşletmeleri’nin bağlı olduğu Enerji Bakanlığı üst düzey yöneticileri hakkında Ankara Savcılığı’na yolsuzluktan suç duyurusunda bulunuldu. İncelemeyi yapan Hazine Başkontrolörü Aykut Erdoğdu, dokunulmazlığı bulunan dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler’in durumunun değerlendirilmesi için raporun bir örneğinin TBMM’ye gönderilmesi talebinde bulundu. Edindiğim bilgiye göre; Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı raporu imzalamadı. Bir komisyon kurdurup rapor hakkında yeniden bir inceleme başlattı. Başı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çektiği CHP’li 6 milletvekili, bu raporun bürokrasi çarkları arasında yok olacağını anlayınca Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler ile bakanlığın 11 üst düzey yetkilisi hakkında ‘ihaleye fesat karıştırmaktan’ Ankara Savcılığı’na suç duyurusunda bulunma yoluna gitti. Kömür yolsuzluğu raporu artık yargının elinde. Bakalım ne sonuç çıkacak?

Haberin Devamı

Uzan raporları devletteydi neden servis edilsin ki?

Doğan Grubu eski CEO’su Tufan Darbaz, “CEO’luğa Uzanan Yol” isimli bir kitap yazdı. Tufan Darbaz, Uzanlar ile ilgili yolsuzluk belgelerini hükümete kendisinin verdiği söylüyor. Şöyle yazmış: “Uzan Grubu bel altı savaş seviyordu. Ancak biz onların karşısında hep kendini savunan, savunmaya geçen taraf olarak kalıyorduk. Mutlaka iyi bir çalışma yapıp karşı atağa geçecek bilgilere ulaşmalıydık. Yaklaşık 2 aylık çalışmam sonucu 2 tane yumuşak karın buldum. 1) Çukurova Elektrik. 2) İmar Bankası. Topladıklarım tamamen resmi belgelere dayalıydı. Sayın Tayyip Erdoğan, yolsuzlukların üzerine gideceği iddiasındaydı. Biz dosyalarımızı kendisine ulaştırdık. O dosyalar anahtar oldu ve tarihimizin en büyük yolsuzluk olaylarından biri sona erdi”. Tufan Darbaz’ın sözlerine inanmadım. Tufan Darbaz’a şunu söylemek istiyorum: Çukurova Elektrik (Kepez’i unutmuşsunuz) hakkında zaten devletin elinde ziyadesiyle rapor vardı. Sizden bir şeyler almalarına gerek yoktu. Ayrıca İmar Bankası yolsuzluğunun büyüklüğünü ve yöntemini değil siz, devlet dahi bilmiyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) İmar Bankası’na el koyarken o zamanın parasıyla 750 trilyon liralık bir hortumlama olduğunu düşünüyordu. Ancak bankadan hortumlanan para 7.5 katrilyon lira olarak belirlendi. Dolayısıyla, sizin, “Çukurova Elektrik ve İmar Bankası yolsuzluğunun belgelerini ben buldum, sonra da hükümete ilettik” sözünüz konuyu birazcık bilen birisi olarak bana inandırıcı gelmiyor. Uzanlar hakkında detaylı bilgi için 2004’te benim yazdığım “Uzanlar-Bir Korku İmparatorluğu’nun Çöküşü’ adlı kitaba bakmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder