Siyaset Komuta hep sivilde kalacak
Paylaş
Komuta hep sivilde kalacak

Hükümet, EMASYA Protokolü'nü değiştirmek için düğmeye bastı

* Genelkurmay, ‘Balyoz’ adlı darbe planı iddiası için “Bu kurmay subayların eğitimi için hazırlanan seminer planıdır” demişti. ‘Balyoz’un hazırlayıcısı eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan da “Bu planın EMASYA gereği hazırlandığını” söylemişti. Bunun üzerine gözler İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997’de imzalanan EMASYA (Emniyet Asayiş Yardımlaşma) Protokolü’ne çevrilmişti.

Haberin Devamı

* Hükümet, EMASYA Protokolü’nü değiştirmek için düğmeye bastı. Mevcut protokole göre toplumsal olaylarda vali veya kaymakamın talimatıyla askeri birlikler devreye girdikten sonra emir-komuta zinciri tamamen kıdemli askeri komutanın emrine giriyor. Hükümetin yeni düzenlemesine göre emir-komuta yetkisi, “mülki idare amirinde” olacak. Veya kritik kararlarda validen onay beklenecek.

* İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan taslağa göre Jandarma’ya verilen istihbarat ve bilgi toplama yetkisi sınırlandırılacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Protokol gündemimizde, üzerinde çalışıyoruz” dedi.  TTaarrııkk IIŞŞIIKK