Gündem Komutanlara 'Balyoz' gözaltısı

Komutanlara 'Balyoz' gözaltısı

Paylaş
Komutanlara 'Balyoz' gözaltısı

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, Org.Ergin Saygun ve Org. Özden Örnek ile 10 albay gözaltına alındı

Balyoz Darbe Planı iddialarıyla ilgili olarak, bugün operasyon zinciri başlatıldı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, Eski 1.Ordu Komutanı Org. Ergin Saygun ile Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Org. Özden Örnek ile birlikte emekli korgeneraller Engin Alan ve Ayhan Poyraz gözaltına alındı.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmada eski 1. Ordu Komutanı, Emekli Orgeneral Ergin Saygun gözaltına alındı. Emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile birlikte 2003’de planlanan Balyoz Güvenlik Harekatı'nda hükümeti devirmek istediği ileri sürülen, bir dönem de Genelkurmay 2. Başkanlığı yapan Ergin Saygun, polisler tarafından Fatih Adliyesi'ndeki adli tabiblikte muayene ettirildi. Ergin Saygun, sağlık kontrolünden sonra Terörle Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Emekli tümgeneral Ali Karababa da Ergin Saygun ile birlikte gözaltına alındı.

EVLERİ ARANDI

Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nı hazırladığı ileri sürülen ancak bu iddiaları reddeden eski 1. Ordu Komutanı, Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın evinin arandığı haberleri üzerine gazeteciler, lojmanların bulunduğu Maslak'taki Harp Akademileri önüne geldi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin sabahın erken saatlerde gelerek, içeride arama yaptıkları öğrenildi. Çetin Doğan'ın evinin de arandığı belirtildi.

Polisler saat 08.00'de de Balyoz Darbe Planı seminerin kilit isimlerinden dönemin 1'inci Ordu Mehmetçi Vakfı İstanbul Temsilcisi, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin Kadıköy, Göztepe Mahallesi, Cemil Topuzlu Caddesi, No 59'daki Kaya Apartmanı'ndaki evini bastı. Arama sırasında, bir dönem Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı da olan Süha Tanyeli, eşi ve avukatının da bulunduğu söylendi.

Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin başında bulunduğu Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği'nin Kadıköy, Caddebostan, Plaj Yolu Sokak, No 19'daki Tan Apartmanı'ndaki yeri de arandı. Sabah başlayan arama saat 13.00 sıralarında sona erdi.

KORAMİRAL LÜTFİ SANCAR DA GÖZALTINDA



Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar’ın gözaltına alındığı öğrenildi.

Soruşturmayı yürüten savcıların talimatı üzerine bugün yapılan gözaltılar kapsamında arandığı bildirilen ismin, eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar olduğu, Sancar’ın İzmir Emniyet müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldiği bildirildi.

Bugün İzmir’de emekli kıdemli albay Ü.Ö. ile ismi açıklanmayan emekli tuğgeneral daha önce gözaltına alınmıştı.

BAYRAKLI, ALKIŞLI PROTESTO

Polisler çuvala koydukları evrak ve malzemeler ile bilgisayardan kopyaladıkları hard diskleri alarak binadan ayrıldı. Aramalar devam ettiği sırada bazı mahalle sakinleri camlarına Türk bayrakları astı. Otomobili ile vakfın bulunduğu binanın önünde duran bir kişi de yüksek sesle Harbiye Marşı'nı dinledi. Adını söylemeyen bu kişi aramayı takip eden basın mensuplarına dönerek “Tüm vatandaşlar bu aramaya tepki göstermeli” dedi. Çuvallar ekip otosuna konulduktan sonra bazı mahalle sakinleri vakıf önüne geldi ve alkışlarla aramayı protesto etti.

Eski Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in evinde de arama yapıldığı belirtildi. Bütün aramalar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile yapıldı.

CAMİLERE BOMBALI SALDIRI İDDİASI

Ergenekon Soruşturması dışında tutulan Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Haydar ise saat 10.30 sıralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş’taki adliye binasından ayrıldı. Soruşturmaya bakan diğer özel yetkili Cumhuriyet savcıları ise Mehmet Berk ve Bilal Bayraktar.

Taraf Gazatesi’ne bir bavul içerisinde götürülen yaklaşık 5 bin sayfalık belge, CD ve DVD’lerden oluştuğu öne sürülen Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda, 2002 sonunda başlayan ve 2003 Mart ayına kadar süren çalışmaların yer aldığı iddia edilmişti. Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda Çarşaf ve Sakal kodlu eylem planlarına göre, darbe ortamı yaratmak amacıyla Fatih ve Beyazıt camiilerinde bombalı saldırı düzenleneceği öne sürülmüştü.

Bu belgeler arasında, “ıslak” yazışmalar, power point sunumlar ve orijinal antetli askeri CD’ler, dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın, dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ve dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek’in imzasını taşıyan harekat planlarının bulunduğu iddia edilmişti.

Birinci Ordu Harekat Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeli’nin de darbe hazırlıklarının konuşulduğu toplantıda aldığı özel notlar, darbe planının konuşulduğu kapsamlı bir toplantının kesintisiz ses kayıtları ve planın icra aşamasına geçtiğini gösteren çok kapsamlı fişleme tutanakları da yer aldığı kaydedilmişti.

Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda 133 subay ve 29 generalin adının geçtiği iddia edilmişti.

HARP AKADEMELERİ NİZAMİYESİNE ERGENEKON HAREKETLİLİĞİ

Aynı zamanda Lojmanların girişi olan Harp Akademileri 2. Nizameyesinde olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Saat 11.00 sıralarında içinde sivil giyimli polislerin bulunduğu 1 cip, 1 otomobil ve 1 panelvan araç nizamiye kapısına geldi. Araçlar bir süre içeri alınmadı.

BAŞBUĞ, MISIR ZİYARETİNİ ERTELEDİ

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 'Balyoz darbe planı' iddiaları üzerine yapılan arama ve gözaltılar nedeniyle Salı günü gerçekleştireceği Mısır ziyaretini erteledi.

SAVCI ENGİN: HENÜZ BİLGİM YOK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul’daki aramalara ilişkin sorular üzerine, henüz bu konuda bilgisi olmadığını belirterek, bu saat itibarıyla ilgili savcılarla görüşüp bilgi alacağını kaydetti.

ERDOĞAN VE ARINÇ NE DEDİ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşen gözaltılara ilgili olarak, "Şu ana kadar 40’ı aşkın bir gözaltı söz konusu. Yargıya intikal etmiş bir olay. Yürütme burada sadece yargının talimatıyla, bu talimatı yerine getirme hususunda görevini ifa ediyor. Şu anda bunun akıbeti nedir ne değildir onu bilemiyorum. Ancak güvenlik güçleri bu teslimi yaptıktan sonra yargı değerlendirmesini yapacaktır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç ise, CNN TÜRK'te yayınlanan "Tecrübe Konuşuyor" programına katılarak Cengiz Çandar ve Hasan Cemal'in sorularını yanıtladı.

Arınç, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında yapılan operasyonlarda eski komutanların gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Hukuk ve demokrasinin yerli yerine oturacağı ve kimsenin hukukun üstünde olamayacağı bir süreç mi açılıyor, bu anlamda normalleşiyor muyuz yoksa çok fazla bir altüst oluş sürecinin içine mi giriyoruz?" diye sorulması üzerine, "Son olayları ben de İstanbul'dan takip ediyorum. Bu gözaltıları ben de televizyon başında geçen haberlerden izleme imkanım var. Ama iddia edilen konular yani 'Balyoz' deniliyor, bir başka deniliyor...Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda gazetelerde tefrikalar halinde neredeyse yayınlandı. 5000 sayfa tuttuğu ifade ediliyor... Ve bunu yayınlayan gazetede bir şekilde elindeki tüm delilleri savcılara ulaştırdı. Hatta bir valizin içerisinde ulaştırdı basından gördüğümüz kadarıyla. Dolayısıyla savcıların inceleme konusu yaptığı bir olayla karşı karşıyayız" dedi.

Arınç sözlerine, "Yani bu belgeler, bilgiler incelenecek, orada ismi geçenlerin ifadelerine müracaat edilecek belki konuyla bilgisi olduğu düşünülen kişiler de sorgulanacak. Sonunda bu olayla ilgili olarak, spesifik olarak bir dava açılacak veya davasızlıkla bitecek. Şu anda gözaltına almalar varsa eğer bu bir hazırlıktır, soruşturma safhasına ait bir hazırlıktır" diye devam etti.

Bülent Arınç, "Savcılar hem İstanbul hem Ankara'da hem başka bir yerde ismi geçen kim varsa talimat suretiyle soruşturmayı yapan savcılık, diyelim ki İstanbul'dur Ankara'ya, İzmir'e, Manisa'ya, Antalya'ya talimat yazar aldığı kararın uygulanmasını ister. Arama kararları hakim kararıyla olur. Gözaltına almalar daha sonra hakime sevk etmeler de yine yargı süreci içerisinde olur. Bu isimler Türk kamuoyunun yabancısı değil. Bir kısmı Silahlı Kuvvetlerde en üst noktalarda bulunmuş kişiler, bir kısmı daha evvel başka olaylarla ilgili olarak ismi geçen kişiler..." şeklinde konuştu.

5