Oral Çalışlar Kongrede yeni bir şey var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kongrede yeni bir şey var mı?

Haberin Devamı

AKParti'nin 3.Olağanüstü Kongresi, olağan bir şekilde gerçekleşti. Merakla beklediğimiz iki konu vardı: Yeni Genel Başkan Tayyip Erdoğan, yeni şeyler söyleyecek miydi? “Merkez Karar ve Yönetim Kurulu”na yeni isimler girecek miydi? Bir “tarihsel kırılma” olacak mıydı? Esas olarak büyük bir sürpriz olmadı: Tayyip Erdoğan, yatırımcı yönünü ön plana çıkaran bir konuşma yaptı.

Kongre öncesinde, dört önemli ülkeye(Rusya, Hindistan, Çin ve ABD) giderek, bir çok kritik konuda, bu ülkelerin yaklaşımlarını, tepkilerini, sınırlarını anlamak imkanını bulmuştu. Dış politika, bu görüşmelerin ışığında yeni boyutlar kazanmış olabilirdi. Dış politikada bir reform gündeme gelebilirdi.

YPG'nin ABD ve Rusya'nın silahlı desteğini almış olması, bunun artık kalıcılaştığının anlaşılması; dış siyasette ve Kürt meselesinde, farklı bir ivme yaratabilirdi. Şimdilik böyle bir durum yok.

‘OHAL sürecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, bir kaç kez demokrasi vurgusu yaptı. Ancak, OHAL için söyledikleri, beklentilerin tersi yöndeydi. "Ülke huzura kavuşana kadar OHAL sürecek" dedi. (Burada şu soru akla geliyor: “Huzura kavuşma”nın ölçüsü ne? Bunu kim belirleyecek?) OHAL'in sadece terörle sınırlı bir etkisinin olduğu söylenemez.

İdarenin aldığı kararların mahkemelere taşınamaması, hukuki güvencenin büyük ölçüde sınırlanması... Sonuç olarak, demokrasi, tarafsızlık ve adalet beklentisi, pek karşılık bulmuyor.

Listedeki değişim

MKYK'ya gelince: Herhalde dikkat çekici bir değişiklikten söz edilemez. Galip Ensarioğlu, Yasin Aktay, Şaban Dişli yeni listede yok. Ensarioğlu, Diyarbakırlı deneyimli bir siyasetçi. Yok. (Aktay, parti sözcülüğü ve genel başkan yardımcılığı yapmış bir isim. Şaban Dişli, “FETÖ darbesi”nin öncülerinden Mehmet Dişli'nin kardeşi.) Yenilere gelince; Ethem Sancak, Efkan Ala, Mahir Ünal... Sancak, sol gelenekten gelen bir isim ve bir medya grubunun sahibi. Ala ve Ünal, HDP'yle yapılan Dolmabahçe protokolünün etkin isimlerinden.

Bir süredir, gözden ırak durumdaydılar. Dönüşleri ilginç bulunabilir. Yeni şeyler söyleneceği, yeni atılımların işaretinin verileceği, “sıfır kilometre parti” kurulacağı gibi idddialarda bulunanlar, haklı çıkmadı.

Üst üste çok kongre yapmış, çok seçim yaşamış AK Parti kadrolarında, bir tıkanma seziliyor. Bunu herhalde en yakından görebilen kişi olan Erdoğan; başa geçerek, partiyi yeniden canlandırmaya çalışacak. AK Parti, yeniden özündeki atılımcı ruha dönebilecek enerjiyi üretebilecek mi? Kongre salonundan çıkanların, bu soruya net veya olumlu bir cevap verebildiğini çok sanmıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder