Opr. Dr. Hande Akbaş Kontrollere ara vermeyin
HABERİ PAYLAŞ

Kontrollere ara vermeyin

Haberin Devamı

HPV virüsü siğillere ve rahim ağzı kanserine neden oluyor. Bu virüs bir kere vücuda yerleşmişse yok olmadığı için kendinize çok iyi bakmanız ve düzenli olarak doktora kontrole gidip vajinal smear aldırmanız gerekiyor

Hangisi daha uygun?

32 yaşındayım, 4.3 santim çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da bulunuyor. 1 senedir tedavi görüyorum, gebe kalamadım. RRahim filmim temiz. Sizce ameliyat mı olmalıyım yoksa tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz şu anda ameliyat için sınır boyutta. 1 senedir beklemenize rağmen gebelik elde edemediyseniz vakit kaybetmeyin. Çünkü bekledikçe kistlerinizin büyüme ihtimali çok yüksek.

Çocuk istediğiniz için kistlerin büyümesini engelleyecek ya da yavaşlatacak bir ilaç da kullanamayız. Bir an önce gebelik elde edilmesi önemlidir.

Bence ameliyat olmadan önce 1 kere tüp bebek deneyin. Gebelik elde edemezseniz laporoskopi gündeme gelebilir. Ama cerrahi tedavi için henüz erken olduğu kanaatindeyim.

Hamile kalır mıyım?

31 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Doğum kontrol hapı bittikten sonra 1 hafta ara veriliyor. OO ara verilen sürede ilişkiye girmek tehlikeli mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacınızı atlamadan neredeyse saati saatine düzenli olarak alıyorsanız hiç endişelenecek bir durum yok. 21 günün sonunda ara vermiş olduğunuz 1 hafta içinde de korunmanız aynen devam eder. Bu dönemde de başka yöntem kullanmadan ilişkiye girebilirsiniz.

Biyopsi yapacaklar

32 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. Smear testinde doktor HPV bulunduğunu söyledi. Biyopsi yapmak istiyor. NNeden bana biyopsi yapmak istiyorlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear rahim ağzı kanserinin erken tanısı için uygulanır. Buradaki amaç rahim ağzı kanserlerinin en önemli sebebinden birisi olan HPV denilen virüse bağlı rahim ağzınızda değişiklik olup olmadığını görmektir.

Nadiren de olsa kansere dönüşmeden teşhis etmektir. Sizde muhtemelen HPV’ye bağlı bazı erken hücresel değişiklik teşhis edilmiş olmalı ki doktorunuz biyopsi önermiş. HPV bir kere vücuda girmişse hep varlığını devam ettireceği için kendinize iyi bakmalı, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalı ve kontrollerinizi aksatmadan yaptırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder