Dr. Cihan Avaroğlu Konuşması gecikirse
HABERİ PAYLAŞ

Konuşması gecikirse

Haberin Devamı

Her çocuğun gelişimi farklı olduğuna göre dil ve konuşma gelişiminin farklı olabileceğini de kabul etmemiz gerekir. Dördüncü aydan itibaren özgün olmayan sesler çıkarmaya başlayan bebeğin, bir yaşında 8-10 anlamlı kelimeyi söylemesi beklenir. Ancak bu gelişimi göstermeyen çocukları da hemen sorun olarak kabul etmemek gerekir.

Konuşma bozukluğu nedir?

Çocuk, birçok şeyi sözel olarak anlattığı halde söylediklerinin çoğu anlaşılmıyorsa bu durum bir konuşma bozukluğudur.

Dil ve konuşma bozukluğu nedir?

Çocuğun sözel olarak kendisini ifade etmeksizin çoğunlukla işaretlerle iletişim kurmasıdır.

Bebeğiniz işitiyor mu?

Doğar doğmaz yapılan testlerle bebeğinizin işitip işitmediği test edilse de, ebeveynlerin çok iyi gözlemci olması gerekir. Doğumsal veya sonradan başlayabilen işitme bozukluğunun erken dönemde yakalanması çocuğun dil gelişimi yönünden büyük önem taşımaktadır.

Genetik etkili mi?

Dil ve konuşma bozukluğu olan ailelerin çocuklarının, diğer çocuklara oranla daha fazla risk taşıdığı bilinen bir gerçektir. ebeveynler ne kadar etkili? Doğumdan itibaren çocuğuyla konuşan, şarkılar söyleyen, kitap okuyan, yalın cümleler kullanan ebeveynlerin çocuklarında riskin azaldığı gözlenmektedir.

Bilişsel veya nörolojik, psikiyatrik hastalık, anatomik bir bozukluk var mı?

Dil ve konuşma bozukluğunun dışında birçok gelişimsel değerlendirmenin sağlıklı yapılması gerekir. Örneğin, göz teması kuramayan bir çocukta konuşma bozukluğundan önce otizm spektrum bozukluğunu düşünmek doğru yaklaşımı sağlayacaktır.

Nasıl bir yol izleyelim?

■ Öncelikle sabırla yaklaşılmalıdır.

■ Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, kulak, burun, boğaz uzmanı, çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

■ Gerektiğinde psikolojik danışmanlık alınmalıdır.

■ Gerektiğinde ve uygun zamanda dil, konuşma terapisine başlanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder