Beden Sağlığı Konuşulması zor konu: Vajina yokluğu

Konuşulması zor konu: Vajina yokluğu

Paylaş
Konuşulması zor konu: Vajina yokluğu

Doğum sonrası bebek muayenesinin yetersizliği nedeniyle anlaşılmayan vajina yokluğu ciddi bir sağlık sorunu. Türkiye'de yılda 120 bebek vajinasız doğuyor. Sorun ancak, genç kız adet görmeyince veya evlenince anlaşılıyor

Mülleryan Agenezi veya MRKH (Mayer Rokitansky Kuster Hauser) Sendorumu olarak bilinen vajina yokluğu, bir tür genital gelişim kusuru olarak tanımlanıyor. Rahim yokluğu ile vajinanın büyük bölümünün ya da tamamının gelişmemesiyle ortaya çıkan sendromda hormonal gelişimin normal olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, sorunun fark edilmesinin bu nedenle geç olduğunu söyledi.

Karateke, ”Vücut büyüme ve göğüs gelişiminde bir anormallik olmadığından MRKH sendromu, genelde ergenlik çağında adet kanamalarının başlamamasıyla anlaşılıyor. MRKH sendromu toplumda konuşulması zor olan sağlık sorunlarından biridir ve bu durum, genellikle evlilik çağına kadar gizlendiğinden ciddi bir toplumsal sorun olarak da ilerleyen yıllarda tekrar ortaya çıkar” dedi.

MRKH konusunda akademik çalışmalar yapan Prof. Karateke, hastaların normal cinsel hayatlarını sürdürebilmeleri için ameliyatla normal uzunlukta bir vajina oluşturulması gerektiğini söyledi.

AMELİYATIN BAŞARI ORANI YÜKSEK

Vajen ameliyatını bağırsaktan parça alarak yapan Karateke, “Bağırsak, yapısı itibariyle vajene en yakın organ olduğundan operasyonların da başarısı aynı oranda artıyor. Kol ve bacaktan alınan deriyle yapılan operasyonlar sağlıklı bir cinsel hayatı mümkün kılmıyor” şeklinde konuştu.

Bebeğin gelişmesi için gerekli olan rahim bulunmadığı için MRKH sendromlu kadının anne olamayacağına işaret eden Prof. Dr. Karateke, “Bu vakalar için tek çare; bazı ülkelerde yasal olan taşıyıcı annelik yöntemiyle anne olmalarıdır” dedi.

NTVMSNBC

Haberin Devamı