Ekonomi Konut satayım derken, vergi cezası yemeyin

Konut satayım derken, vergi cezası yemeyin

Paylaş
Konut satayım derken, vergi cezası yemeyin

Satın aldığı gayrimenkulü 5 yıl içinde elden çıkaran vatandaşlar, elde ettikleri kazancın vergisini ödemek zorunda

7 bin 700 lirası muaf

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gayrimenkul alan biri, 5 yıl beklemeden bu mülkü sattığı takdirde, elde ettiği kazancı (alış-satış bedeli arasındaki fark) beyan etmek ve bu kazancın bir bölümü için vergi ödemek zorunda.

Ancak birçok vatandaş bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığı için vergi cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Kanun 2010 için, gayrimenkul alış-satış bedeli arasındaki farkın 7 bin 700 lirasını vergiden istisna tutuyor. Bu miktarın üzerinde kazançlarda, kalan kısım için vergi ödeniyor.

2007 öncesi için

4 yıl Mülk satışı nedeniyle Gelir Vergisi ödemesi gerekenlerin, satışı yaptıkları yılı takip eden mart ayında beyannamelerini vergi dairesine sunması gerekiyor.

Hesaplanacak vergi tutarı mart ve temmuz aylarında ödeniyor. Bu arada 2007’den önce alınan gayrimenkullerde vergilendirme süresi 4 yıl, 2007 sonrası için 5 yıl olarak uygulanıyor.

Vergi hesaplanırken enflasyonu da dikkate alan bir formül kullanılıyor. Bu formülle, 200 bin liraya alınıp 280 bine satılan bir konutun vergisi 5 bin lira civarı oluyor.

Haberin Devamı