Ekonomi Konutta faizler yükseliyor

Konutta faizler yükseliyor

Paylaş
Konutta faizler yükseliyor

Merkez Bankası'nın yılın ikinci yarısında faiz artırımına gideceğini açıklaması ve enflasyonun iki haneye çıkması ile Avrupa'daki gelişmeler, konut kredisinde faizleri yukarı doğru hareketlendirdi

Merkezin kararı etkili

Uzun süredir düşüş trendinde olan ve 10 yıl vadede yüzde 1’in altını gören konut kredisi faizleri, Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısında faiz artırımına gideceğini duyurması ve enflasyonun iki haneye çıkması ile yurtdışındaki gelişmeler sonucunda yükselmeye başladı.

Geçen ayın sonuna doğru Garanti Bankası, mortgage (ev kredisi) kredilerinde faizlerinin 12 ay vadeye kadar yüzde 0.89’dan 0.95’e, 49-60 ay vadede 0.95’ten 0.99’a, 61-120 ayda ise 1.05’ten 1.09’a çıkarıldığını duyurmuştu.

Olumsuz yansımaz

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran dünyada faizlerin rekor seviyelerde düşük seyrettiğini ve bu durumun devam edeceğini belirtti.

Onaran, “İkinci yarıda genel faiz artırımı yapılması bekleniyor. Bu artış, konut kredisi faizlerine de yansıyacak. Ancak artış sonrasında bile, faizler makul seviyelerde olacak.

2010’un ilk çeyreği konut kredisinde şimdiye kadar yaşadığımız en iyi dönem. Faiz artırımı olumsuz yansımadı. Önümüzdeki dönemde de olumsuzluk beklemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı