Yaşam Köpek balığı ve vatozlar tehlikede

Köpek balığı ve vatozlar tehlikede

Paylaş
Köpek balığı ve vatozlar tehlikede

ABD'li deniz biyoloğu Rebecca Greenberg, Akdeniz'de köpekbalığı ve vatoz türlerinin ciddi tehlikede olduğunu ileri sürdü

İspanya’da konferans veren Greenberg, Akdeniz’de bilerek veya bilmeyerek bazı deniz canlılarının ortadan kaldırılmasından ve kirlenmeden dolayı burada yaşayan köpek balığı türlerinin yüzde 40’ının tehlikede olduğunu söyledi.

Köpekbalıklarının denizdeki diğer balıklarla aynı haklara sahip olması gerektiğini belirten Greenberg, köpekbalıklarının da dahil olduğu dünyadaki 12 bin elasmobranş türlerinden 90 kadarının Akdeniz’de yaşadığını ancak önlem alınmazsa bu türlerde azalma olacağını ifade etti.

Dünyada her yıl ortalama 5 kişinin köpek balığı saldırısından hayatını kaybettiğini dile getiren Greenberg, sözlerine şöyle devam etti: "Köpekbalıklarından çok korkuyoruz ama aslında çok kırılgan hayvanlar.

Tehdit olan biziz, onlar değil. Tarihsel olarak baktığımızda köpek balığı avcılığı önemli bir sorun olmamıştır ama son 30 yıldır özellikle Asya mutfağına ilginin artması ve bazı türlerinin ekonomik değerlerinin çok yüksek olmasıyla köpekbalığı avcılığında çok büyük bir artış vardır.

Bu da, köpekbalıklarına daha fazla ilgi ve koruma göstermemizi zorunlu kılmaktadır".

Okyanuslardaki elasmobranş türlerinin 400 milyon yıllık bir geçmişi olduğunu anlatan Amerikalı deniz biyoloğu, bu türlerin azalmasının deniz ekosistemini ciddi şekilde tehdit edeceğini kaydetti.

Haberin Devamı