Yaşam Köpekler Orta Doğulu mu yoksa?

Köpekler Orta Doğulu mu yoksa?

Paylaş
Köpekler Orta Doğulu mu yoksa?

Köpeklerin Avrupa ya da Asya değil, Orta Doğu kökenli olduğu tezi ortaya atıldı

California Üniversitesinden Robert Wayne ve ekibinin yaptığı araştırmada, köpeklerin Orta Doğu’daki gri kurtlarla dünyanın diğer bölgelerindekilerden daha fazla genetik benzerliğe sahip olduğu ortaya çıktı.

Daha önce sadece anneden bebeğe nakledilen halkasal kod dizisi olan mitokontriyal DNA’nın küçük bir bölümüne bakılarak yapılan araştırmalar, köpeklerin Doğu Asya kökenli olduğunu göstermişti.

Ancak 85 ırktan 912 köpek ve 225 gri kurtla yapılan yeni araştırma, gen haritasının tümünde 48 binden fazla "ipucu" sağladı. Wayne’e göre, köpek ırklarının yüzde 80’i son yüzyıllarda evrim geçiren modern ırklar.

Diğer ırkların ise daha eski bir geçmişi var. Modern köpeklerin evrim geçirmesinin sınırlı genetik "malzemeye" rağmen, zengin bir çeşitlilik sağladığını belirten bilim adamlarından Bridgett vonHoldt, bu yeni ırkların yaptıkları iş (av köpeği, çoban köpeği gibi) ya da görünüşlerine (kısa tüylü, uzun tüylü gibi) göre sınıflandırıldığı gruplar arasındaki çiftleşmeyle ortaya çıktığını ifade etti.

Haberin Devamı