Gündem Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği hayatını kaybetti

Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği hayatını kaybetti

Paylaş
Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği hayatını kaybetti

"Ayla" filmiyle hikayesi beyazperdeye aktarılan Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği, tedavi gördüğü Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde saat 11.00 sıralarında hayatını kaybetti

Ayla filmine konu olan 92 yaşındaki Kore gazisi emekli Astsubay Süleyman Dilbirliği, 12 Kasım’da solunum ve böbrek yetmezliği tanısıyla hastaneye kaldırılmıştı.

Yaklaşık 30 gündür kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakımında tedavisi devam eden Astsubay Dilbirliği, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Kore gazisi emekli Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin hayatını kaybettiğini duyuran hastane yetkilileri şu açıklamayı yaptı:

"Kore gazimiz, 92 yaşındaki Süleyman Dilbirliği 12 Kasım 2017 tarihinde solunum ve böbrek yetmezliği tanılarıyla hastanemiz yoğun bakım kliniğine yatırılmış, yaklaşık 30 gündür aralıklı organ destek tedavileri ile takip ve tedavi altında tutulmuştur. Ancak hastamızın son 1 hafta süresince genel durumunda bozulma görülmüş ve son 24 saat boyunca gelişen çoklu organ yetmezliği sonucunda yapılan tüm müdahalelere rağmen gazimiz 07.12.2017 tarihinde saat 11.00’de vefat etmiştir."

CENAZESİ YARIN KALDIRILACAK


Hikayesi Ayla filmine konu olan Kore Gazisi Emekli Astsubay Süleyman Dilbirliği yarın öğle namazını müteakip Selimiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.

ZİYARETİNE GİTMİŞTİ


​'Ayla' filmiyle hikayesi beyaz perdeye aktarılan Koreli Eunja Kim, filmin galasından sonra Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'ni tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti.





Koreli Kim, çok küçük yaşlarda manevi babası Süleyman Astsubay'dan ayrıldıktan sonra ömrünü hep onu özleyerek geçirdiğini, ilk fırsatta bir ziyaret gerçekleştirerek bu hasrete son vermek istediğini söylemişti.

SÜLEYMAN DİLBİRLİĞİ KİMDİR?


Astsubay Süleyman Dilbirliği, Birleşmiş Milletler’in yardım çağrısıyla Türkiye, Kore’ye 17 Ekim 1950’de General Tahsin Yazıcı komutasında 5090 kişilik bir tugaydaki askerlerden biri olmuştu. Annesi-babası öldürülmüş Koreli bir kız çocuğunu ölümden kurtaran ve çocuğa 15 ay boyunca kendi çocuğu gibi bakan Süleyman Dilbirliği, Türkiye’e dönmek zorunda kalıp bir daha Ayla’dan haber alamamış ve yıllar sonra Ayla adını verdiği kızı 60 sene sonra görmüştü.

SÜLEYMAN DİLBİRLİĞİ'NİN AYLA FİLMİNDE ANLATILAN HİKAYESİ


Astsubay Süleyman Dilbirliği, 1950'de başlayan Kore Savaşı sırasında ailesini savaşta yitiren 5 yaşındaki Koreli bir kız çocuğunu sahiplenerek adını Ayla koymuş ve bu öyküsüyle "Ayla" filmine konu olmuştu.

"Ayla" filmiyle hikayesi beyazperdeye aktarılan Koreli Eunja Kim de, manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'ni tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti. Eunja Kim, manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği’ni görünce gözyaşlarına boğulmuştu…