Ekonomi Kore'den yatırımla teşekkür

Kore'den yatırımla teşekkür

Paylaş
Kore'den yatırımla teşekkür

Türkiye'nin Kore Savaşı'nda 700 askerini kendileri için feda ettiğini belirten Kore Ekonomi Bakan Yardımcısı Young Hak Kim, “Türkiye bizim için çok şey yaptı, biz de yatırım yapmak istiyoruz. Enerji ve inşaatta işbirliği yapabiliriz” dedi

60'INCI YILDA BULUŞTULAR

Kore Savaşı’nın 60’ıncı yılında Koreli işadamları ve siyasetçiler, ‘Savaşta büyük destekçimizdi’ dedikleri Türkiye ile ekonomik işbirliğini geliştirmek için İstanbul’da buluştu.

Kore Savaşı’nın 60’ıncı yılı nedeniyle Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Kore Sanayici Federasyonu (FKI) iş forumu düzenledi. Forumda konuşan Kore Ekonomi Bakan Yardımcısı Young Hak Kim, “Türkiye Kore Savaşı’na 1500 askerini gönderdi. Biz de şimdi Türkiye için bir şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

ENERJİ YATIRIMINA TALİBİZ

2003’ten bu yana Türkiye ile ticaret hacminin üç kat arttığının altını çizen Kim, Türkiye ile iş yapmak isteyen çok sayıda Koreli işadamı olduğunu belirtti. Kim, “Ekonomik işbirliği için hevesimiz büyük. Serbest ticaret anlaşması da buna olumlu katkı sağlayacak. Türkiye’ye yatırımı artırmak istiyoruz. Büyüyen Türk ekonomisinin artan enerji talebinin de karşılanması gerekiyor” dedi. Kim, nükleer enerji güç tesisiyle Türkiye ile ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini anlattı.

SERBEST TİCARET YOLDA

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kore ile nisan ayında serbest ticaret anlaşması için müzakerelerin başlayacağını söyledi. Anlaşmayı yıl sonuna kadar da imzalamayı hedeflediklerini vurgulayan Çağlayan, “İnşaatta dünyada büyük potansiyel var. Bunu birlikte değerlendirelim” dedi. 2009 yılı sonunda Kore ile dış ticaretin 3.4 milyar dolara gerilediğini vurgulayan Çağlayan, “Bunu iki yılda 10 milyar dolara çıkarmalıyız. Türkiye, yatırım yapılabilir ülkeler içinde çok iyi” dedi.

ETLE TIRNAK GİBİYİZ

Forumda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan da Türkiye ile Kore arasındaki binlerce kilometre uzaklığa karşın iki dost, kardeş ülkenin duygusal bağlarının ‘etle tırnak mesafesi’ kadar yakın olduğunu söyledi. Güney Kore’nin, Türkiye’nin, Doğu Asya’da Çin’den sonra ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, ikili ekonomik ilişkilerin hak ettiği düzeye ulaşması için işadamlarının karşılıklı olarak sektörel bazda ziyaretlerini sıklaştırmaları gerektiğini ifade etti.

NÜKLEER SANTRALDA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Türkiye ile Kore arasında Sinop’ta nükleer enerji santralı kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta nükleer santral kurulmasında kararlı olduklarını ifade ederek, “Belli bir çalışmanın ardından 3-4 ayda anlaşmayı belli bir olgunluğa getireceğiz. Ortak bir hedef fiyata ulaşılması halinde anlaşma daha da farklı bir düzeye çekilmiş olacak” dedi.

2

Haberin Devamı