Tamer Heper Korku dağları bekler
HABERİ PAYLAŞ

Korku dağları bekler

Bilindiği gibi İstanbul’un trafiği insanı çıldırtacak kadar kötü. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu sıkışıklıkta bir de tepesinde mavi ışıklı araçlar emniyet şeridine, tramvay yoluna girip girip çıkıyor. Bunlar gerçekten geçiş üstünlüğü olan araçlar mı? Bu kadar bol geçiş üstünlüğü olan araç var mı? Bunlar kontrol edilmez mi? M.L.

Bizim Karayolları Trafik Kanunu’nda geçiş üstünlüğü olan araçlar sayılmıştır. Bunlar cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar, itfaiye araçları, hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları, alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, koruma ile görevli ve korunan araçlar. Bu araçlar ancak görev halindeyken geçiş üstünlüğüne sahiptir. Yani boş gezerken geçiş üstünlüğü yoktur. Nitekim yasadaki cümle şöyledir: Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanan araçlara dahi para cezası verilir. Oysa okuyucumun bahsettiği husus, bu hakkı olmadığı halde sanki geçiş üstünlüğü varmış gibi giden araçlardır ki bu yasa dışı ışıklandırılmış bir araç olarak da ceza görecek, emniyet şeridine girdiği için de cezayı hakeden araçtır yani katmerli cezayı hakkeden araçtır. AMA, burada önemli bir soru işareti var. Bunları çevirip kimlik soran zabıta memuru var mı? YOK. Çünkü içinden söz sahibi bir politikacı çıkarsa halim nice olur diyen, bu aracı çevirip “Sen kimsin?” diyemiyor. Bu halde de geriye kalıyor karayolunda pusu kurup “Hızlı gittin” diye para cezası yazmak. İşte halimiz bu.

Haberin Devamı

Evlatlık mirasçı olur

Evlatlık alınan birinin, evlatlık alanın mirasçısı olup olmayacağı, bir de bunun tersinin yani evlatlık alanın evlatlığın mirasçısı olup olmayacağını söyler misiniz? L.L.

Hukukumuzda evlatlık almanın amacı normal bir aile düzenine en yakın aile düzenini kurmaktır. Dolayısı ile evlatlık alındığı zaman, evlatlık normal bir evladın haklarına sahip olur yani evlatlık alanın mirasçısı olur. Ancak evlatlığın malvarlığı varsa, evlatlık alan, evlatlığın mirasçısı olmaz. Yani burada normal bir ailenin düzeninden ayrılınmaktadır. Bunu da doğal karşılamak lazım. Zira burada bir çocuğun malvarlığının cazibesine kapılıp onu evlatlık almak isteyenlere karşı yani kötü niyetli kimselere karşı çocukları koruma amacı güdülmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder