Dünya Korkunç rapor!

Korkunç rapor!

Paylaş
Korkunç rapor!

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, IŞİD'in Irakta yaşayan azınlıkların çocuklarının sistematik olarak öldürüldüğünü, işkence gördüğünü ve tecavüze uğradığını açıklayarak bu konuda Irak hükümetini göreve çağırdı

Cenevre’de açıklanan raporda, erkek çocuklarının başları kesilerek ve yakılarak toplu olarak öldürüldüğü, hükümetin çocukları korumakta yetersiz kaldığını ve bu konuda acil önlem alınması gerekliliğinin altı çizildi. Irak hükümetine açık çağrıda bulunulan raporda "Irak’ın bölgede yaşayan çocukların ve ailelerinin korunması konusunda alınması gereken bütün önlemleri alması gerektiği" ifade edildi.

Ayrıca küçük yaştaki çocukların ordu tarafından savaşmak için yetiştirilmesinin ve bu çocukların silahla mücadele içine sokulmasının da çocuk hakları ihlali olduğuna kanaat getirilen raporda, IŞİD’in çocukları kaçırıp öldürerek, tecavüz etmesi "büyük zulüm" olarak nitelendirilerek, bunun ’insanlık suçu olduğu’ da vurgulandı.

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin bu raporu, konu hakkındaki ilk rapor değil. Uluslararası Af Örgütü’nün geçtiğimiz Aralık ayında Yezidilere karşı yapılan işkenceler detaylı olarak anlatılmış, bu bölgedeki kadınların kaçırılarak IŞİD’e seks kölesi yapıldığını ve kadınlara yapılan işkenceleri dünyaya duyurmuştu.

Kadın köle pazarlarının kurulduğu ve burada kız çocuklarının satıldığı ve yaşlı erkeklere hediye edildiği de ayrıntılarıyla raporda yer almıştı. Kasım ayında açıklanan bir başka raporda da Kobani kasabasında Kürt çocuklara elektrik verilerek işkence yapıldığı ve öldürüldüğü açıklanmıştı.

Özge DÜZGÜN, (DHA)

Haberin Devamı