Gündem Korkutan senaryo

Korkutan senaryo

Paylaş
Korkutan senaryo

Alman sismologların araştırmasına göre İstanbul'un güneyinden geçen fay parçalı olarak kırılacak ve 7 büyüklüğünde bir deprem üretecek. Senaryoya göre deprem önümüzdeki 30 yıl içinde her an olabilir!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova’da toplam 18 bin kişi yaşamını yitirmişti. Depremin ardından gözler İstanbul’un 20 kilometre güneyinden geçen fay hattına çevrilmişti. Bilim adamları arasında fayın tek parça halinde mi yoksa parçalı olarak mı kırılacağı konusunda yıllardır tartışma sürüyordu. Bu tartışmalara Alman sismologlar da katıldı.

Haberin Devamı

BU İYİ HABER ANCAK...

Almanya’nın Karlsruhe Üniversitesi’nden Tobias Hergert ve ekibi, Kuzey Anadolu fay sisteminin parçası olan İstanbul fayının üç boyutlu modelini oluşturdu. Model üzerinde yapılan araştırmada İstanbul fayının yılda 12,8 ve 17,8 milimetre arasında bir hareket içinde olduğu tespit edildi. Alman sismologların araştırmasına göre, İstanbul’un güneyinden geçen sismik fay hattı, enerjisini tek bir deprem yerine birden fazla depremle açığa çıkaracak.

BU DA KÖTÜ HABER

Bu araştırmaya göre parçalı kırılan fay, 7,6 büyüklüğündeki tek bir deprem yerine, 7 büyüklüğünde birden fazla depreme yol açabilir. Alman sismologlar bu farkın önemli olduğunun altını çizerek, “8 büyüklüğünde bir deprem, 7 büyüklüğündeki depremden 30 kat daha fazla enerji salar. Beklenen deprem nispeten daha küçük deprem dizileri halinde ancak 30 yıl içinde her an meydana gelebilir” dedi.

Haberin Devamı