Ekonomi "Korsan cd"ler plastik boru olacak!

"Korsan cd"ler plastik boru olacak!

Paylaş
"Korsan cd"ler plastik boru olacak!

"Korsan cd"ler plastik boru olacak!

Emniyet ve zabıta ekiplerince düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen "korsan CD"lerin, artık silindirle ezme gibi alışılagelmiş yöntemlerle imha edilmesi yerine, geri dönüşüm firmalarına ihale edilerek plastik ham maddesine dönüştürülmesi sağlanıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde yeni piyasaya çıkan müzik, film, oyun veya program CD’ler emniyet ve zabıta ekiplerinin çalışımalarına rağmen, yasa dışı çoğaltılarak korsancı olarak adlandırılan kişiler tarafından satılıyor.

Düzenlenen operasyonlarda yakalanan kişiler, gerekli soruşturma yapıldıktan sonra adliyeye sevk edilirken, ele geçirilen CD’ler de mahkemenin ardından imha edilmek üzere illerdeki Milli Emlak Daire Başkanlıklarına teslim ediliyor.

Genellikle silindirlerle ezilerek veya kireç ocaklarında yakılarak imha edilen korsan CD’ler Adana’da bir firma tarafından ihale ile satın alındı. Firma, CD’leri makinelerde çok küçük parçalara ayırarak plastik ham maddesi olarak kullanıyor. Bu plastik hammeddesi de, lavabo ve kanalizasyonlarda atık taşıyan boruya dönüştürülüyor.

Haberin Devamı

Akbaşlar Petrol Kağıt ve Ambalaj Sanayi firmasının sahibi Raif Akbaş, yaptığı açıklamada, CD’nin, plastiğin en alt kalite ham maddesinden yapıldığını belirterek, geri dönüşümü mümkün olan bir ürün olduğunu kaydetti.

Adana Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ve çeşitli belediyelerin zabıta ekiplerince ele geçirilen CD’leri, geri dönüşümünü sağlamak için Milli Emlak Daire Başkanlığından ihale ile aldıklarını anlatan Akbaş, CD’lerin daha sonra polisler ve diğer yetkililer gözetiminde parçalara ayrıldığını kaydetti.

"PARTİLER HALİNDE CD GELİYOR"

İhaleyi geçen yıl aldıklarını ve mahkemeler sonuçlandıkça partiler halinde CD geldiğini kaydeden Akbaş, şöyle devam etti:
"Geçen yıl, 270 farklı dosyanın mahkemesinin sonuçlanmasının ardından 3 bin 800 kilogram CD aldık. Daha sonra da polisin ve zabıtanın her geçen gün denetimlerini artırması sonucunu daha net hissettik. Son 5 ay içinde mahkemesi biten dosya sayısı az olmasına rağmen daha çok ürün geldi. 80 ayrı dosyanın mahkemesinin sonuçlanmasının ardından 4 bin 280 kilo ürün aldık. Kilosunu 7 kuruştan aldığımız bu ürünler, hem devlete küçük de olsa maddi girdi sağlıyor, hem de CD’lerin doğaya karışıp çevreyi kirletmesi engelleniyor. Sanata zarar veren korsan CD’lerin en azından bu yönüyle işe yaraması sağlanıyor."

Haberin Devamı

Akbaş, parçalara ayrılan CD’lerin daha sonra plastik ham maddesi olarak firmalara satıldığını belirterek, satın alan firmaların bu ürünlerden lavabo, kanalizasyon gibi yerlerde atık taşıyan plastik borular ürettiğini ifade etti.

Anıl Bağrık / AA