Gündem Korsanların korkulu rüyası Balyoz'dan aranıyor!

Korsanların korkulu rüyası Balyoz'dan aranıyor!

Paylaş
Korsanların korkulu rüyası Balyoz'dan aranıyor!

2. Balyoz Davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan komutanlardan biri de halen Basra Körfezi'nde bulunan Türk Deniz Görev Grubu'nun komutanlığını yapan Tümamiral Sinan Ertuğrul...

İkinci Balyoz davasının iddianamesi kabul edildi, dava açıldı. Davanın tutuklu sanığı Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın, Oraj Harekât Planı’nda sıkıyönetim görevlerinde kullanılacak personel olarak görevlendirildiği, Bilvanis Çiftliği’yle ilgili bilgileri hükümeti devirme amacına yönelik topladığı ve bu amaçla yerel ve ulusal gazetelere haber yaptırdığı iddia edildi.

>> GENERALLER YAKALAMA KARARINA İTİRAZ ETTİ


2. Balyoz Davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan komutanlardan birinin halen Basra Körfezi'nde bulunan Türk Deniz Görev Grubu'nun komutanlığını yapan Tümamiral Sinan Ertuğrul olduğu ortaya çıktı.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar’ın hazırladığı 82 sayfalık iddianamede şu detaylar yer aldı:

Haberin Devamı

İhtimalat (ihtimaller) emrini Fırtına verdi

Balyoz ana davasının tutuklu sanığı Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, 10 Şubat 2003’de sözlü emir verip ihtimalat planı hazırlık çalışmalarını başlattı. Bu emirden önceki süreçte Oraj Harekat Planı’nda görevli olan Bilgin Balanlı, emirin ardından çalışmalarını devredip Oraj Harekât Planı ihtimalat planlarının hazırlanmasından sorumlu oldu.

Balanlı 2003 Şubat ayı içerisinde ihtimalat planı hazırlama grubunu oluşturarak İbrahim Fırtına’ya bildirdi. Bilgin Balanlı’nın 03 Mart 2003’de sözlü emri doğrultusunda Oraj Hava Harekât Planı’nın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirleri içeren ihtimalat planları oluşturulmaya başlandı. İhtimalat planlarında yeniden yapılanma, yeni plan hazırlama, muhtemel soruşturmaları boşa çıkarmak için soruşturma komisyonlarında yer alma ve kamufle olup planı engelleyenlerin yanında gözükme, planın gizliliğini koruması durumunda ise planı tekrar hayata geçirme ve plana muhalif olanları tasfiye etme gibi stratejiler yer aldı.

Haberin Devamı

Hâkim ve savcılarla çalışıldı

İhtimalat planı kapsamında askeri hâkim ve savcılarla ilgili de durum belirleme çalışmaları yapıldı. Mevcut hükümetin de söz konusu müdahaleden haberinin olabileceği dikkate alınarak ihtimalat planı içerisinde hükümete yakın gözüken personelin kullanılması planlandı. İhtimalat planında yer alacaklar Oraj Harekat Planı’nda yer alacaklar tarafından bilinmesin istendi. Oraj Harekat Planı’nın başarısızlığa uğraması durumunda ne tür hukuki sonuçlar oluşabileceğine yönelik olarak da bilgi alışverişleri yapıldı. Buna göre ilk olarak planın inkâr edilmesi, soruşturmanın derinleşmesi halinde ise planın aleyhine görüş bildirilmesi hal tarzları belirlendi. Ayrıca Kasım 2003 tarihi itibariyle ihtimalat planına ilişkin belgeler el değiştirdi.

Oraj ve Suga kardeş plan

İddianame şu ifadelere yer verildi: “Suga Harekât Planı kapsamında Özden Örnek’in kontrol ve koordinesinde yürütülen çalışmalar dolayısıyla hazırlanan ‘DzKdan_istekler’ isimli belge ve ekleri incelendiğinde, hazırlanan güvenlik brifinginin istifade edilmek üzere Balanlı’ya gönderildiği, bu haliyle şüphelinin hem Oraj Harekât Planı ihtimalat planında genel koordinatörlük görevi üstlendiği hem de Suga Harekât Planı’nın hazırlayıcıları ile işbirliği içerisinde olduğu kanaatine varılmıştır.”

Haberin Devamı

Komutanlar dahil değil

Suç tarihi olarak 2002-2003 yıllarının gösterildiği iddianamede, “Eldeki mevcut delillere göre dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının dahil olmadıkları anlaşılan bu oluşumun, Balyoz Güvenlik Harekât Planı adı altında, demokratik yollardan iş başına gelmiş hükümeti anti demokratik yollarla yönetimden uzaklaştırma amacıyla çok kapsamlı ve bir o kadar da ayrıntılı bir plan hazırladığı anlaşılmıştır” denildi.

odatv’de bulunan bilgi notu

İddianamede, Balanlı’nın hukuki durumunun değerlendirildiği bölümde, Ergenekon soruşturması kapsamında odatv’den elde edilen harddisk içerisinde, “Org mu Korg mu? Balanlı ile ilgili aktifte çıkan haber zamanlama ve içerik bakımından çok anlamlıydı. İçerik nasıl bu kadar zengin olabiliyor.? İyi bir çalışma ile bu haberin karşılanması lazım. (Yalçın Hoca’nın isteği) Balanlı paşa çok stratejik bir konumda sorun çıkmamalı, hakkındaki haberler artabilir, anında cevap verilecek” şeklinde bilgi notunun ele geçirildiği iddia edildi. ÇYDD Kadıköy Şubesi’nde yapılan aramada elde edilen harddiskte, Balanlı’nın isminin karşısında “Geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanı, yaklaşımlar iyi. Derneklere ve faaliyetlere her türlü katkıya hazır” şeklinde notun düşüldüğü ifade edildi.

Haberin Devamı

İhbarcı tespit edilemedi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne 19 Şubat 2011’de gönderilen bir ihbar maili üzerine emekli Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde yapılan aramada yeni delillerin ele geçirildiği ancak ihbar mailini gönderen kişinin tespit edilemediği belirtildi. İddianamede, Askeri Casusluk soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirilen toplam 40 word belgesinin Oraj Hava Harekât Planı kapsamında hazırlanmış belgeler olduğunun tespit edildiği, “Hava Bnb. Hakan Büyükten aldıklarım” isimli klasör içerisinde çok sayıda raporun yer aldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Bilvanis incelensin’ emri

“Bilvanis Çiftliği” isimli klasörde ise Nakşibendi Tarikatı’nın Menzil grubu tarafından kurulan Bilvanis Çiftliği’nin kurulduğu 2003’den beri çiftlik hakkında detaylı çalışmaların yapıldığını belgeleyecek nitelikte video görüntülerini ve ıslak imzalı resmi yazışmaların yer aldığı anlatıldı. Tutuklu sanık Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın adına imzaya açılmış 2007 tarihli belgede çiftliğin mevcut detaylı fotoğraflarının incelenmesi ve emir verildiğinde havadan yere taarruzlar icra etmek üzere ayrıntılı hedef analiz çalışması yapılacağının bildirildiği ifade edildi. Bilvanis Çiftliği ile ilgili yürütülen faaliyetler kapsamında 1’nci Hava Kuvveti Komutanlığı ile İl Jandarma Komutanlığı’nın müşterek faaliyetlerinin olduğu anlatıldı.

Balyoz'dan Somali’ye

2. Balyoz davasında 8 muvazzaf hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, mahkemenin yakalama kararı çıkartığı isimler arasında bulunan en dikkat çekici isim ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı MEBS Başkanı Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul oldu. Balyoz Suga Harekat Planı’nın eklerinde adı geçen Ertuğrul, bu kapsamda savcıya ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı. Suçlamaları reddeden Ertuğrul hakkında, ilk Balyoz iddianamesinde takipsizlik verilirken, o dönemde Tuğgeneral rütbesinde olan Ertuğrul 2010 YAŞ’ta terfi ederek Tümgeneral rütbesine yükselmişti. Tümgeneral Ertuğrul terfisinin hemen ardından “ Somali’deki korsanlarla mücadale” ile görevlendirilmiş ve Aden Körfezi’ne doğru yola çıkmıştı. Tümamiral Ertuğrul, ABD, İngiltere, Pakistan, Türkiye gibi, NATO ve Avrupa Birliği`ne bağlı 25 ülkeden deniz kuvvetleri mensuplarının yer aldığı Birleşik Görev Gücü’nün komutanı olmuştu. Görevini başarıyla tamamlayan ve NATO tarafından övgüye değer bulunan Ertuğrul Türkiye’ye dönmesinin ardından Balyoz soruşturması kapsamında tekrar şüpheli oldu.

Somali’den adliyeye

Eskişehir’de bulunan belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tekrar ifadeye çağırılan Ertuğrul, ifadesinin ardından yine serbest bırakıldı. Geçtiğimiz günlerde, Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklanması üzerine, “Seçkin gözlemci günü” iptal edilen Denuzkurdu 2011 tatbikatında görev alan Ertuğrul, ardından deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında yeniden yollara düştü. Türk Deniz Görev Grubu ’nda (TDGG) 30 Mayıs-8 Ağustos tarihleri arasında görev alacak olan TCG Barbaros, TCG Gemlik ve TCG Gelibolu fırkateynlerine komuta eden Ertuğrul, Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutlarıyla mücadele ediyor. Ertuğurul geçtiğimiz hafta da Umman Deniz Kuvvetlerine eğitim vermişti.

NATO madalyalı komutan

Tümamiral Ertuğrul, daha önce de Aden Körfezi’nde görevli çokuluslu CTF-151 Birleşik Görev komutanlığını üstlenmişti. Ertuğrul ’un daha önce yaptığı görevler nedeniyle NATO ’nun internet sitesinde yer alan portresinde, 1993 yılında NATO ’nun Belçika’daki karargâhında görev yaptığı 2001 yılında ise NATO ’nun Akdeniz’deki deniz unsurlarına komuta ettiği belirtildi.

Tümamiral Ertuğrul'un komutasındaki fırkateyn