Bildiğiniz klasik pizza nasıldır? Hamur, domates sos, üstüne mozzarella peyniri ve de zevkinize göre malzemeler öyle değil mi? Cihangir'deki Kort Pizza tüm bildiğiniz pizza çeşitlerini unutturuyor ve mangolu, hamburger köfteli, küflü peynirli çıtır pizzalarıyla İstanbul'un pizzacıları arasında fark yaratıyor...
Merve Özaytekin
Bulaşıkçılıktan restorancılığa
Kort Pizza yemeğe meraklı iki kardeşin eseri. Eyal ve Yigal Biçaço, Kort’un pizza fırınından tariflerine kadar kafa kafaya verip her şeyini tasarlamış. Amerika’da işletme ve ekonomi eğitimi alan Eyal Biçaço restorancılığa Amerika’da bulaşıkçılıkla başlamış. New York’taki ünlü lokantaların müdürlüğüne kadar yükselen Eyal Biçaço, İstanbul’da da pek çok restoranın kuruculuğunu üstlenmiş. Bunlardan en bilineni Türkiye’nin ilk sushi restoranlarından Mori. Yigal Biçaço da ağabeyi gibi üniversiteyi Amerika’da okumuş. Makine mühendisi olan Yigal, ağabey Eyal ile farklı bir işe imza atmak istemiş. Daha önce hiç denenmemiş pişirme tekniğiyle pizzayı kıtır kıtır yapmak için çalışmalara girişmişler. Biçaço kardeşler dünyadaki farklı pişirme tekniklerini incelemişler ama istedikleri lezzeti bulamamışlar. İş başa düşmüş ve kendi fırın tasarımlarını yapmaya karar vermişler. Eyal Biçaço pizzaların lezzetinde fark yaratan fırın tasarımlarını şöyle anlatıyor: “Fırınımızda odun ateşi kullanıyoruz. Ama bildiğimiz teknikle değil. Bizdeki odunlar üstte asılı olarak yanıyor. Aşağıdaki delikli ızgarada da pizzalar pişiyor. Normal odun ateşinde ısı 350 dereceye kadar yükselir. Pizzanın kenarı çıtır, ortasıysa yumuşak kalır. Bizim ısıtma tekniğimizde ise bin dereceyi yakalıyoruz. Böylece pizzanın her tarafı aynı çıtırlığı yakalıyor ve çok lezzetli oluyor”.
Hamurunda 5 farklı un kullanıyorlar
Pizzaların çıtır olmasının sırrı sadece ızgarasından değil. Biçaço kardeşler, pizza hamurunu sır gibi sakladıkları 5 un çeşidinden yapıyorlar. Eyal Biçaço “Unları karıştırmamızın sebebi mideye oturmamasını sağlamak. Pizzaların hepsinin hazmı kolay. 8 kilo hamura 80 gram yağ kullandığımız için de çok hafif” diyor. Zaten pizzalar öyle bildiğiniz türden değil. Izgarada pişirilmesinin dışında hepsi çıtır hamur üstünde yenilen bir yemek gibi... Biçaço kardeşler, mozzarellayı lezzetsiz buldukları için pizzalarında kullanmamaya baştan karar vermiş. Dört farklı ithal ve Türk peynirini karıştırarak, pizzayı peynire boğmadan lezzetlendiriyorlar. Ayrıca ıspanak, marul, roka, enginar gibi sebzeler de çiğ ve taze olarak konuyor pizzanın üstüne.
Füzyon pizza
Kort Pizza’da kış aylarında önce çorba söyleniyor. Biçaço kardeşler, Kort Pizza’nın fırınında közlenmiş domateslerden yapılan çorbasının çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Dilerseniz başlangıç olarak marine zeytin, şarküteri veya peynir tabağı masaya getiriliyor. Ancak karnınızı bunlarla doyurmamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü 30 pizza çeşidi olan Kort’ta pizzaların malzemesi çok zengin ve doyurucu. Yigal Biçaço “Restorana gelenler menüyü görünce pizza söylemeye çekiniyorlar. Farklı pizza siparişleri verip birbirlerinin yediğinin tadına bakıyorlar, hafta içerisinde birkaç kez daha gelip diğerlerini deniyorlar” diyor. Kort’un pizza çeşitlerini saymakla bitirmek mümkün değil. Ancak size farklı bulduğum birkaç pizzayı anlatacağım. Örneğin ‘Mumbai Special’ gözüme çarpan ilk pizzalardan. İçeriğinde baharatlı Hint salçası, dört çeşit peynir, marine soğan, tavuk parçaları ve mango var. ‘Mashroom Madneess’ da Kort’un sıradışı lezzetlerinden. Hamurun üstüne domates sos yerine özel bir mantar püresi sürülerek yapılıyor. Üstüne bir kat mantar bir kat da peynir karışımı eklenerek fırınlanıyor. Çıtır çıtır ve çok lezzetli. Soğanlı olan pizza da çok talep görüyor. ‘French Onion’ adındaki bu pizza soğan reçeli, beyaz şarap soteli cherry domates ve küflü peynirden yapılıyor. Biçaço kardeşler durmadan yeni reçeteler yaratıyor ve menüye ekliyor. ‘Füzyon pizza’ olarak tanımdıkları pizzalarını tatmanızı tavsiye ederiz. Ancak rezervasyon yaptırmadan gitmeyin...
Adres: Havyar Sok. No. 30/1 Cihangir Tel: (0212) 293 51 12
- 5G Teknoloji Kampüsü faaliyete başladı
- Kaşık kaşık yiyince 20 yıl gençleştiriyor! Kuran-ı Kerim'de bile adı geçen meyve: Yiyene hastalık bile uğramıyor
- 9 günlük bayram tatilinde Kapadokya'ya rekor ziyaretçi
- Ayıla bayıla yiyoruz ama böbrek taşı yapıyor! Alerjik reaksiyon oluşturup mideyi çürütüyor, zehirden bile betermiş!
- Hepimiz yapıyoruz ama cildi 20 yıl yaşlandırıyor! Cilt bariyerini çökertip derin yanıklara yol açıyor! Uzmanı uyardı: Direkt çöpe atın!