Opr. Dr. Hande Akbaş Korunmuyor ama hamile kalamıyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Korunmuyor ama hamile kalamıyorsanız...

Haberin Devamı

Çiftlerin korunmasız ilişki sonrası bebekleri olmuyorsa, yapılan testlerde sorun varsa en iyisi uzman bir doktora başvurmaları. Doktorunuz size durumunuza göre aşılama ya da tüp bebekten birini önerecektir

Hapı içmeyi unutuyorum

Bir doğum kontrol hapı kullanıyorum ve sigara da içiyorum. Bazen hapı içmeyi unutuyorum, sabahları içiyorum. Acaba bu sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ancak 35 yaşın üstünde genellikle doğum kontrol ilaçlarıyla birlikte sigara kullanımını kesinlikle önermem. Hele kadının yaşı 40’in üstündeyse felç gibi geri dönüşümsüz ciddi sorunlara yol açabilir.

Tabii yaştan bağımsız olarak günde içtiğiniz sigara miktarı da büyük önem taşıyor. Yani 30 yaşında olup günde 2 paket sigara içiyorsanız da aynı tehlikeler söz konusudur. Sigarayı bırakmanızı ya da başka yönteme geçmenizi öneririm. Bir de anladığım kadarıyla ilacı da zaman zaman unutuyorsunuz, yani uyum sorununuz mevcut. Bu durumda ilacın koruyuculuk etkinliği de azaldığından dolayı sizin için en doğrusu başka bir korunma yöntemi olacaktır.

Bebeğimi almak istiyorlar

Myom ameliyatı oldum. 4 ay sonra hamile kaldım. 4 ay sonra çocuğumu aldırmam gerekti. Çünkü çocuk gelişmemiş ve kalbi durmuştu. 3 ay sonra gebe kaldım ve şu an 6 haftalık hamileyim. Bugün kesede bebeği gördük ama kalp atışları duyulamadı. Doktorum kürtaj yapılması gerektiğini söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıpları birçok kadının başına gelebilir. Öncelikle 1 hafta daha bekleyin. Eğer 7’nci haftaya kadar hala kalp atışı gözlenmediyse o zaman kürtaja karar verir. Nadiren geç yumurtlamalar nedeniyle bebeğin kalp atışları daha geç fark ediliyor olabilir.

Sonrasında mutlaka her 2 bebeğinizi de neden kaybettiğinize dair detaylı araştırma yapılmalıdır. Bu tetkikler arasında yapılması gereken başlıcaları rahim filmi, sizin ve eşinizin genetik testi (kromozom analizi) bulunmaktadır. Bunların sonuçlarına göre nasıl bir yol izleneceğine karar verilmelidir.

Çözüm tüp bebek mi?

Eşimin sperm sayısı 9.2 milyon. Acaba değerlendirir misiniz? Normal yoldan çocuğum olmaz mı? Tek çözüm tüp bebek mi?

CEVAP

Değerli okuyucum, kaç yıldır çocuk isteyip korunmadığınızı belirtmemişsiniz ama 15 milyon/ml altındaki sperm sayısı düşük olarak kabul edilir. Bu değerlerle kimse size asla gebe kalamazsınız diyemez. Ama yine de 6 ayı geçmesine rağmen gebelik olmadıysa size önerim artık tüp bebek yaptırmanızdır. Sperm sayısı düşük olduğundan aşılama yöntemi de sizin için uygun olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder