Prof. Dr. Derin Kösebay Korunun ve test yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

Korunun ve test yaptırın

Rahim ağzı kanserinde en önemli faktör HPV adlı virüs. Bu genellikle cinsel ilişki ile geçiyor. Korunmak için tek eşli olmak, prezervatif kullanmak şart. Ayrıca cinsel ilişkiye başlayan her kadın smear testini düzenli yaptırıp önlem almalı

Kanseri önlemek mümkün mü?

[[HAFTAYA]]

32 yaşındayım. Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemli olduğunu söylüyorsunuz. Peki bu hastalığı hiç yakalanmamak için neler yapılmalı? Hangi yaşlarda aşı uygulanmalı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanseri için yeni çıkan aşılar 9 yaşından itibaren yapılabilir. Daha önceden 9-26 yaş arasında en etkili olduğı ifade ediliyordu. Ancak son yıllardaki bilgilere göre 45 yaşına kadar kullanılabilmektedir. Rahim ağzı kanserinde rol oynayan en önemli faktör Human Papilloma Virüsü’dür (HPV). Genellikle cinsel ilişki ile geçen bu virüsten korunmada; tek eşlilik, kondom kullanılması, cinsel ilişkiye başlayan her kadının vajinal smear ile kontrollerini yaptırması önemli noktaları oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Doktor 3’lü test istedi

37 yaşındayım. 4 aylık hamileyim. Doktor benden 3’lü test istedi. Bu ne anlama geliyor? Bu test niçin yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebe bir kadının sağlıklı çocuk doğurabilmesi için pek çok faktör var. Bunlardan biri de annenin yaşı. Yapılan çalışmalar anne yaşı 35 üzerine çıkınca çocukta meydana gelen kromozom bozukluklarının oranının artmakta olduğunu göstermiştir. Down sendromu denen genetik bozukluk bu konuda en sık rastlanılandır. Down sendromunu gebeliğin erken dönemlerinde teşhis edebilmek için üçlü test gibi hormon ölçümlerinden yararlanan testler yapılmaktadır. Bunların doğruluk oranları çok yüksek değildir. Yine aynı amaçla ve gebeliğin biraz daha erken dönemlerinde ultrasonda bebeğin ense kalınlığını ölçüp, kandaki hormon değerleri ile beraber değerlendiren ikili test de aynı amaçla ve daha sık olarak kullanılmaktadır. Bu konuda en kesin sonuç bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan alınan örnekle (Amniosentez) yapılan genetik araştırmadır. Bu tip kararları perinatoloji deneyimi olan kadın doğum uzmanları (Perinatologlar) vermektedir.

Haberin Devamı

Gebe kalabilir miyim?

30 yaşındayım ve polikistik over hastasıyım. Mayıs’ta tüp bebek denendi, tutmadı. Rahim duvarının kalın olduğu söylendi, küretaj yapıldı. Tahlil sonuçlarını size yazıyorum. Bana neler olduğunu söyler misiniz? Bir de hamile kalma şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, polikistik over’de bozuk olan yumurtalık foksiyonları gebe kalmada zaman zaman sorun yaratabilir. Ama bu gebe kalamazsınız, kalamayacaksınız anlamına gelmez. Tüp bebeği tekrar denemekte yarar var. Rahim içinden alınan parçada polipler görülmüş ve genel olarak rahmin iç dokusu aşırı gelişme potansiyeli gösteriyor (Hyperplazi denen duruma benzer bir durum) Bu bulgulara göre bir, iki ay ilaç tedavisi görmenizde yarar olabilir. Bol şans diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder