Sağlık Kötü kolesterolde kalp riski

Kötü kolesterolde kalp riski

Paylaş
Kötü kolesterolde kalp riski

Bilim adamları, az bilinen bir tür "kötü kolesterolün" kalp hastalıkları riskini artırabildiğini saptadı

Britanya Kalp Vakfı’nın desteklediği araştırmada, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin yanı sıra, Lp(a) olarak adlandırılan "lipoprotein"in de kalp hastalığına yol açabileceği belirlendi.

İngiliz medyasında çıkan haberlere göre, araştırma çerçevesinde Britanya ve Avrupa’da 16 bin kişinin genleri incelendi ve lipoproteinin üretimini kontrol eden 2 gen bulundu. Bu genlerin kalp hastalıklarıyla kuvvetli bağlantısı olduğu tespit edildi.

Araştırmayı kaleme alan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Hugh Watkins, "İyi kolesterol olarak bilinen HDL ile zararlı LDL kolesterolünü hepimiz biliriz ancak bu saptanan, dikkat etmemiz gereken üçünçü bir sınıf kolesterol" dedi.

Lipoproteinin kalp hastalığı riskini nasıl artırdığı bilinmiyor ancak vücudun kan pıhtılarını çözme yeteneğini olumsuz etkiliyor olabileceği düşünülüyor.

Araştırmanın yazarlarından kalp-damar genetiği konusunda uzman Prof. Martin Farrall da her 6 kişiden birinin kalp krizi riskini yüzde 50 artıran genlerden birini veya birden fazlasını taşıdığını söyledi.

Ancak Farrall, Lp(a)’sı yüksek olanlarda risk artışının LDL seviyesinin yüksekliğinin yarattığı riskten daha düşük olduğunu belirtti.

Haberin Devamı