Kötü markalar açıklansın
Tarım Bakanlığı'nın sağlığa zararlı ya da sahte olduğunu tespit ettiği gıda ürünlerinin markalarını açıklamaması tartışma yarattı
Azalsa da devam ediyor
Tarım Bakanlığı, gıda üretiminin güvenilirliğini tespit etmek için düzenli olarak yaptığı gıda denetiminin bu yılki sonuçlarını geçen hafta açıkladı. Denetimler, sağlığa zararlı ya da sahte gıda üretiminin yıldan yıla azaldığını gösterse de incelenen ürünlerde az ya da çok olumsuz örnek görülmesi tüketicileri harekete geçirdi.
Özellikle bal, pekmez, pul biber, tavuk eti ve ballı çereze ilişkin sonuçlar korkuttu. Tüketiciler, bakanlıktan, kötü üretim yapan markaların açıklanmasını istedi.
Tüketiciler aksi görüşte
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, zehir saçan gıda markalarının açıklanmasını istedi. Çakar, “Mevzuat gereği Tarım Bakanlığı güvensiz gıdaların piyasaya arzını yasaklamalı ve toplatmalı. Ardından ulusal yayın yapan iki gazete ve iki televizyonda söz konusu markaları açıklamalı” diye konuştu.
Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Fuat Engin de “Bakanlığın görevi tüketici sağlığını tehdit eden firmalara yönelik hukuki süreci başlatmak, bunları kamuoyuna açıklamak olmalı” dedi.
Mahkeme kararı gerekli
Tarım Bakanlığı, gelen tepkiler üzerine dün bir açıklamada bulunarak, marka açıklamaya yetkili olmadığını vurguladı. Açıklamada, “Bakanlık kanunlar çerçevesinde, denetim yapılan firmaların teşhirine ilişkin herhangi bir yetkiye sahip değildir. Mahkeme kararı olmaksızın doğrudan doğruya firma isimlerinin açıklanması ve ilan edilmesi hukuken mümkün değildir” denildi. Açıklamada, yapılan denetimler kapsamında 1.168 ürün sahibine toplam 6.5 milyon lira idari para cezası yazıldığı hatırlatıldı.
Avrupa’da yapılıyor
Ancak açıklama tüketicileri ikna etmeye yetmedi. Tüketiciler, insan ve toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren gıda üretimi konusunda, kötü üretim yaptığı tespit edilmiş firmaların ‘ticari hak’ ya da ‘rekabet ilkeleri’ gerekçe gösterilerek ifşa edilmemesinin yanlış olduğunu savunuyor.
Tüketici dernekleri, Avrupa ülkelerinde bu tip denetimlerin sonuçlarını isim isim açıklayan yayınlar bulunduğunu, samimi ve şeffaf denetim için, aynı çalışmanın Türkiye’de de yapılması gerektiğini belirtiyor.
Gıda mühendisi zorunluluğu kalmalı
Gıda Mühendisleri Odası, Tarım Bakanlığı’nın denetimlerini, gıda alanında şeffaflığın sağlanması açısından olumlu ancak yetersiz bulduklarını bildirdi. Odadan yapılan açıklamada, pekmez ve baldaki yüksek olumsuz örneklere özellikle dikkat çekilerek, “Pekmez ve bal genelde küçük işletmelerde üretiliyor. Yeni çıkarılan gıda kanunu ile küçük işletmelerde gıda mühendisi ve üniversite mezunu gıda üretim sorumlusu çalıştırılması zorunluluğu kaldırıldı. Bu, tehlikeli sonuçlar doğurabilir” denildi.
‘Mamada kurşun var’ yazana soruşturma
Tarım Bakanlığı’nın geçen haftaki açıklamasında en çok korkutan bilgi, incelenen 122 bebek mamasından 3’ünde kurşun kalıntısı bulunması olmuştu. Tarım Bakanlığı daha sonra bu konuda bir açıklama yayınlayarak, “Bebek mamasında kurşun tespitine ilişkin tabloda olumsuz örnek sayısı 0 olması gerekirken, ‘sehven’ (yanlışlıkla) 3 yazılmıştır” dedi. Tarım Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında da yapılan yanlışlıktan sorumlu olan kişilerin idari soruşturmaya alındığı bildirildi.
- Yemek yemek için eve geldi, iç çamaşırsız eşini arkadaşı ile bastı
- 17 il için sarı kodlu uyarı! Meteoroloji çağrı yaptı
- Samanlıkta vahşet! 4 yaşındaki Sultan, 14 yaşındaki kuzeni tarafından öldürüldü, işte savunması
- Bursa'da holding binasına kurşun yağdırıldı
- Burası ne Colorado Kanyonu ne de Kapadokya! Doğu Anadolu'nun bilinmeyen cenneti