Gündem Köyceğiz'de binlerce çınar kesildi

Köyceğiz'de binlerce çınar kesildi

Paylaş
Köyceğiz'de binlerce çınar kesildi

Muğla'da Yuvarlakçay Irmağı'na kurulacak hidroelektrik santral yüzünden 300-400 yıllık anıt çınarlar da dahil binlerce ağacın kesilmesi çevrecileri isyan ettirdi

Beyobası'nın Pınarköy Köyü'nden doğup Köyceğiz Gölü'ne dökülen, alternatif turizmin aranan mekanlarından Yuvarlakçay Irmağı'nın üzerine Akfen Holding tarafından kurulmaya başlanan hidro elektrik santrali, çevrecileri çileden çıkardı.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve çevreci örgütün desteğiyle oluşturulan Yuvarlakçay Koruma Platformu'nun bölgeye düzenlediği yürüyüşe, İl Genel Meclisi Üyesi Burak Erbay, Köyceğiz Belediye Başkanı CHP'li Salih Erbay, Ortaca Belediye Başkan Vekili CHP'li Cemil Durak, CHP Köyceğiz İlçe Başkanı Ali Ercan, CHP Ortaca İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya, İşçi Partisi Köyceğiz İlçe Başkanı Ali İzcioğlu, Kavakarası ve Köyceğiz köylerinin muhtarları, Muğla orman, çevre ve mimarlar odası, TEMA vakfı temsilcileri, Batı Akdeniz Çevre Platformu'nun Muğla, Marmaris, Fethiye, Göcek, Ortaca, Dalyan ve Köyceğiz'deki temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 400 çevrecinin yürüyüşünde, HES yüzünden susuz kalacaklarını iddia eden ve doğa katliamı yapılmasını istemediklerini söyleyen köylüler de yer aldı.

400 YILLIK ANIT ÇINARLAR DA KESİLECEK


Aralarında 10'dan fazla 300-400 yıllık anıt çınarın da olduğu binlerce ağacın kesilmesine tepki gösteren köylüler ve çevreciler, 30 TL yevmiye ile kesime katılan bazı köylülerle tartıştı.

Gergin anların yaşandığı eylemde, çevreciler ağaç kesiminde kullanılan balta ve hızarları Yuvarlakçay Irmağı'na fırlattı, daha sonra kendilerini ağaçlara zincirledi.

EPDK'dan alınan 48 yıl 2 aylık üretim izniyle, Akfen Holding'e bağlı Beyobası Enerji Üretimi A.Ş. tarafından yürütülen santral çalışmaları sırasında tam bir doğa katliamı yaşandığını vurgulayan çevreciler, protestoyu kano ile rafting yaparak ırmağın soğuk sularına taşıyan arkadaşlarına da destek verdi.

Süleyman İLTER/Muğla (DHA)