Gündem Köyler arasındaki husumet bir köyü susuz bıraktı

Köyler arasındaki husumet bir köyü susuz bıraktı

Paylaş
Köyler arasındaki husumet bir köyü susuz bıraktı

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyündeki vatandaşlar, hattının geçtiği komşu köy ile aralarındaki gerginlik nedeniyle 10 aydır içme sulama suyundan mahrum yaşıyor

Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyündeki vatandaşlar, su hattının geçtiği komşu köy ile aralarındaki yıllardır süren gerginlik nedeniyle 10 aydır içme ve sulama suyundan mahrum yaşıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 10 ay önce aralarında husumet bulunan iki köy arasında çıkan kavganın ardından komşu köydeki vatandaşlar, Göktaş köyüne su getiren boruları kapattı. Bu nedenle içme ve sulama suyundan mahrum kalan köylüler, durumu yetkililere bildirdi. Olayın üzerinden 10 ay geçmesine rağmen su sorunu çözülemeyen Göktaş köyü sakinleri, susuzluğa terk edilmiş durumda. Temel ekonomik faaliyetin tarım olduğu köyde, büyük ekonomik kayıplar da söz konusu.

Köy halkının meyve ağaçlarının büyük bölümü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Köydeki vatandaşlar, yalnızca yağışlı havalarda su sorununu çözebiliyor. Yağmurlu günlerde evlerinin üst kısmındaki borular aracılığıyla yağmur suyunu leğenlere dolduran köylüler, bu suyu içiyor. Uzun bir zamandır çeşmeden suyun akmadığı köyde, borç su alışverişi de yapılıyor. Köylüler, komşularından borç olarak su alıp veriyor. Köy sakinlerinden Adile Özkaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içmek için dahi su bulamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Köyde yaşayanların yağmur suyuyla ihtiyacını karşıladığını anlatan Özkaplan, "Bu köye gelin geldiğimden beri kan davası ve susuzluk devam ediyor. Tüm ağaçlarımız, ekinlerimiz susuzluktan kurudu. Artık maldan geçtim bari içecek su bulabilsek. Yağmur yağdığında çatıdan akan suyu toplayıp içiyoruz. Yağmur suyunu, bidonlarda topluyoruz. Yani tüm ihtiyacımızı bu şekilde karşılıyoruz.

Tüm köy mağdur durumda. Kan davasının cezasını susuzlukla çekiyoruz" dedi. Özkaplan, iki köy arasındaki gerginlikten herkesin korktuğunu da söyleyerek, "Yağmur yağmadığı zaman suyumuz kalmıyor. Komşu köylerde de su az olduğu için su vermiyorlar. Komşularımızdan borç su alıyoruz. Tek geçim kaynağımız kayısı, o da susuzluktan kurudu artık" ifadelerini kullandı. Bir diğer köy sakini Tahir Kaya da köyde yaşayan böbrek hastalarının hayati tehlikesinin bulunduğunu kaydetti.

Hastaların içecek su bulamadığını vurgulayan Kaya, "Böbrek hastasıyım, köyde benim gibi iki hasta daha var. Bizim için en büyük ihtiyaç sudur ancak köyümüzde su yok. Bundan dolayı hayati tehlikemiz var. İçecek su bulamıyorum, sağlığım tehdit altında" şeklinde konuştu. Öte yandan Tuzluca Kaymakamlığı’nın da köyde yaşanan su sorununun çözümü için çalışma başlattığı öğrenildi.

Haberin Devamı