Gündem Köylü kadınlar direnişte!

Köylü kadınlar direnişte!

Paylaş
Köylü kadınlar direnişte!

Köylü kadınlar direnişte!

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Beyobası Beldesi’nden geçen Yuvarlakçay Irmağı’na kurulacak hidro elektrik santraline (HES) tepki gösteren çevreciler ve köylülerin direnişi sürüyor. Santral alanındaki kesilen ağaçları yüklemeye çalışan orman işçilerini engelleyen grup, bölgeye çadır kurdu.

Haberin Devamı

Santral yüzünden 300- 400 yıllık anıt çınarlar da dahil binlerce ağacın kesilmesine isyan eden çevreciler ve köylüler, bu kez kurulacak HES’in şantiye alanındaki kütüklerin kaldırılmasını önlemeye çalıştı. Sabah erken saatlerden itibaren şantiye alanında toplanan 100 civarında kadın, erkek, genç, yaşlı Pınarköy Köyü sakini ile çevreciler, Köyceğiz Orman İşletme Şefliği’nden gelen 10’dan fazla orman işçisiyle tartıştı. Kamyona kütüklerin yüklenmesi engellendi. Gerginliğin büyümesini jandarma ekipleri önledi. Kamyonların önüne geçip kütüklerin yüklenmesine karşı çıkan gruptan Yuvarlakçay Koruma Platformu üyesi iki kişi ifadelerine başvurulmak üzere Köyceğiz İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

Haberin Devamı

KÜTÜKLERİN ÜZERİNE OTURDULAR

Çevreciler ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, alanda kaldırılmak istenen kütüklerin üzerine oturup bekleyişlerini sürdüren köylüler de çadır kurmaya başladı. CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan’ı telefonla arayıp durumdan haberdar eden köylüler, hiçbir şekilde kütüklerin yüklenmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Direnişle karşılaşan orman işçileri ve yevmiye karşılığı ağaç kesimi işini üstlenen Pınarköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Dallı köylülerin üzerine yürümesinin ardından bölgeyi terk etti. Gerginliğin yatışmasının ardından jandarma da bölgeden ayrıldı.

‘SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ’

Alana çadır kurup, HES çalışmaları durdurulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan köylüler adına konuşan 39 yaşındaki Mustafa Taşkın, “Sonuna kadar direneceğiz. Santral kurmak isteyen şirketi asla ve asla bu alana sokmayacağız. Dozerler bedenimizi çiğnemeden buraya giremez. Orman İlçe Şefliği ile bizim derdimiz yok. Derdimiz, suyumuzu ve ağaçlarımızı yok etmeye çalışan şirketle. Çoluğumuzla çocuğumuzla sonuna kadar direneceğiz. Çadırlarımızı kuruyoruz, burdan ayrılmayacağız” dedi.

Akfen Holding’e bağlı Beyobası Enerji Üretim A.Ş. tarafından kurulup 48 yıl işletilmesi planlanan santral yüzünden, Yuvarlakçay Irmağı’nın suyunun azalacağını düşünen ve binlerce ağacın kesilmesine isyan eden köylülerin geçen pazar günü yapılan eylemine Muğla Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, Köyceğiz Belediye Başkanı CHP’li Salih Erbay ve CHP Muğla milletvekillerinin yanı sıra sanatçı Leman Sam da destek vermişti.

Haberin Devamı

Süleyman İLTER/KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA)