Yaşam Köylülerin dere nöbeti

Köylülerin dere nöbeti

Paylaş
Köylülerin dere nöbeti

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, daha önce köy olan ve son düzenleme ile mahalleye dönüştürülen Balaban'da aynı adla anılan derenin suyunu Büyükşehir Belediyesi'nin Yuvacık Barajı'na aktarmasını engellemek için vatandaşlar nöbet tutuyor

Balabanlılar ile onlara destek veren çevre kuruluşları, derenin yönünün değiştirilmesi halinde bölgede tarım ve hayvancılığın biteceğini söyleyerek, bundan vazgeçilmesini istiyor.

Adın Kartepe Dağı'ndan alan Kocaeali'nin yeni ilçelerinden Kartepe'de dağdan gelen Balaban Deresi, köyün içinden geçen ve yaz kış akışı kesilmeyen 8 kilometrelik yatağı ile çevresine hayat veriyor. Tarım ve hayvancılığın da bu bölgede can damarı olan Balaban Deresi daha sonra Sapanca Gölü'ne dökülüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu olan Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ise, yaşanan kuraklık ve Yuvacık Barajı'na giren suyun azalması nedeniyle bu derenin yatağını değiştirerek suyun Yuvacık Barajı'na akışının sağlanmasını kararlaştırdı. Bununla ilgili çalışmalar başlayınca da Balabanlılar ile çevreciler ayağa kalktı.

Bir süredir Balaban'da protesto gösterileri yapan ve dereye sahip çıkacaklarını söyleyen Balabanlılar, şimdi de burada çadır kurup nöbet tutmaya başladı. Balaban köy statüsündeyken burada son kez muhtarlık yapan Cumhur Karakadılar, Balaban Deresi'nde avlanması yasak alabalıklar ile çeşitli balık türlerinin de yaşadığını, bu bölgeye hayat verdiğini belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu acil eylem planı hazırlamış. ‘Çınarlı Deresi ile Balaban’ı Yuvacık Barajı'nın arıtma tesisine bağladığımız zaman susuzluk çözülecek’ demiş. Balaban Deresi saniyede 50 litre akıyor. Bu hiçbir şey değil. Bu derede bir tek alabalık tutmanın cezası ise 600 TL. Bu derede yüzlerce alabalık var. Yüzlercesi öldükten sonra bunun cezasını kim ödeyecek? Amacınız ne? Bu derenin yönünü değiştirmek hem bölge insanına, aynı zamanda Sapanca Gölü’ne de ihanettir" dedi. Balabanlılar, dere yatağı ile ilgili hiç bir çalışmaya da izin vermeyeceklerini söyledi.

Caner SÖNMEZ/ KARTEPE(Kocaeli),(DHA)

Haberin Devamı