Gündem Köylünün siyanürlü altın isyanı

Köylünün siyanürlü altın isyanı

Paylaş
Köylünün siyanürlü altın isyanı

Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren köylüler eylem yaptı: "Doğamızı, doğal su kaynaklarımızı tahrip etmesinler, zehirlenmek istemiyoruz"

Fatsa İlçesi'ne bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz Mevkii'nde özel bir şirket, altın madeni çıkarmak üzere çalışma başlattı. Yaklaşık 1 yıl önce başlayan çalışma kapsamında 100 dönüm ormanlık alandaki ağaçlar kesildi. Şirketin şimdi de açacakları kuyularda siyanürle altın ayrıştırmasına başlayacağını duyan yaklaşık 400 vatandaş, maden sahasında eylem yaptı.

900 ton altın rezervi olduğu iddia edilen alanda toplanan köylülerin eylem için gittiği maden sahasında işçiler de çalışmalara ara verdi. Eylem yapan grup içinde bulunan Ayşe Gümüş, "44 yıldır ben buradayım, çalışıyorum, her şeyim doğal. Şimdi bu yapılanları görünce çok üzülüyorum. O ormanı gördüğümde için yanıyor. Bahçeye gidiyoruz kaynak sularından içemiyoruz. Çocuklarım o dereye inip oynuyorlardı, dereleri kuruttular. O ormanı kaybettiler şimdi yaban domuzları köylere saldırıyor" dedi.

Haberin Devamı



Köylülerin eylemine destek veren Ordu Doğa Yaşam Alanları koruma Platformu üyesi Gül Arslan, "Bizlerde yaklaşık 5 yıldan bu yana HES'lerle mücadele ediyor, suyumuzu derelerimizi korumaya karşı mücadele ediyoruz. Burası hepimizin sadece çevre köylerin değil. Ne yazık ki Türkiye'de son hızla yaban hayat yok ediliyor, ormanlar yok ediliyor. Burayı sadece maden deyip geçmemek lazım. Kullanılacak olan ister siyanür olsun ister başka bir şey olsun kimyasallar suyumuzu havamızı zehirleyecek. Dolayısıyla burada tarımda yapılamayacak. Aç kalacağız bizden ne istiyorlar, topraklarımızı bırakıp gidip köle mi olacağız" diye konuştu.

ÇED RAPORU YOK

Gül Arslan, maden için ÇED raporunun alınmadığını da dile getirerek şunları söyledi: "Bildiğimiz kadarıyla burası için çet raporu alınmamış ve geçen sene müracaat yapılmış. Bir avukat arkadaşta ÇED raporu almadıklarına dair rapor var. Biz bunlara hiç takılmıyoruz. Çünkü bizim gördüğümüz o kadar çet raporu alınmış yerler var ki hepsi zarar veriyorlar. Sonuçta raporu veren kim, Bakanlıklar ve Valilikler karar veriyorlar. Ne yazık ki bu kararlar hiç halkın yararına kamunun yararına olmuyor. Gidin Melet Irmağı'na bakın kurulan HES yüzünden su akmıyor. ÇED raporunda ne diyorlar, burada düzenli olarak su akacak. Hayır efendim yaşam sürmüyor su akmıyor. Yani ÇED raporunun alınıp alınmaması hiç önemli değil. "

Haberin Devamı



Yaklaşık 2 saat eylem yapan köylüler bundan sonrada mücadalelerine sonuç alana kadar devam edeceklerini söyleyerek olaysız bir şekilde dağıldı. Eylem sırasında jandarma ekipleri de bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. DHA