Yaşam Koyun otlatırken 2 bin yıllık kalıntı buldu

Koyun otlatırken 2 bin yıllık kalıntı buldu

Paylaş
Koyun otlatırken 2 bin yıllık kalıntı buldu

İzmir Ödemiş'te koyun otlatan Akif Geniş, tesadüf eseri 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir kilisenin ya da hamamın tavanını buldu

Yaşadığı olayı anlatan çoban Akif Geniş, "Koyunları otlatırken tepede bir gürültü duydum. Hemen o tarafa yöneldim. Koyun seslerini takip edince bir yerde çöküntü olduğunu ve koyunların buraya düştüğünü gördüm. Bir koyun telef oldu, diğerlerini kurtardım. Çöküntüyü görünce buranın eski dönemlerden kalma bir yapının çatısı olduğunu anladım. Hemen durumu müze yetkililerine bildirdim. Burada içinde 5-10 bin kişilik tiyatronun da bulunduğu büyük bir yerleşim yeri varmış. Benim gözlemlerime göre su sarnıcı bile var. Kale duvarları gibi duvarlar ve binlerce işlenmiş taş, mermer ve tuğla var" dedi.

ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin ise "Anılan yeri biliyoruz. Yetkililere konuyla ilgili bilgiler verdik. Gazete ve dergilerde de yazılar yazdık. Eski adı Ayasuluk olan Türkönü Köyü ile Kurucuova arasında kalan Neikaia Antik Kenti'nin akropolünde, burayı 1926 yılında ziyaret eden Alman din bilgini Victor Schultze’ye göre Küçük Asya’nın en şaşaalı kiliselerinden biri yer alıyordu. Günümüzde defineciler tarafından kısmen tahrip edilmiş bulunan bazilika planlı bu yapının zemini mozaiklerle kaplı. Bu alanın yakınında yeni ortaya çıkmış olan kuyu görünümlü yeni kalıntının da bu büyük dinsel kompleksin bir parçası, bir şapel olması mümkün. Nitekim kilisenin yakınında eski bir şapelin varlığından da söz edilmektedir. Meselenin tam olarak anlaşılabilmesi için bu alanda geniş çaplı bir yüzey araştırması ve arkeolojik bir temizlik çalışması gereklidir" açıklamasında bulundu.



Haberin Devamı