Gündem KPSS soruları kitapçık olarak gönderilmiş

KPSS soruları kitapçık olarak gönderilmiş

Paylaş
KPSS soruları kitapçık olarak gönderilmiş

Kopya skandalında, e-posta yoluyla şüphelilere gönderilen soruların, sınavda dağıtılan orijinal kitapçık halinde yollandığı anlaşıldı

Kamu Personel Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) kopya iddialarıyla ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, dün 50 polisle birlikte ÖSYM’ye baskın yaptı.

Haberin Devamı

Sakınan, soruların “telekulak” yöntemiyle çalınmış olma ihtimaliyle ilgili ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak’la görüşürken, bilişim polisleri özel cihazlarla binada böcek aradı.

4 saatlik arama

Prof. Yarımağan ve üst düzey yöneticilerin odasında yapılan aramalar, soruların saklandığı özel korumalı bölgelerde de yürütüldü. Yaklaşık 4 saat süren aramalarda dinlemeye ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadı. Soruları hazırlayan komisyon üyelerinin odalarını da inceleyen polisler, ÖSYM’nin tüm güvenlik kamerası kayıtları ile giriş çıkış bilgilerinin tutulduğu sistemin kopyalarını aldı.

Savcının talimatıyla bazı resmi evraka ve bilgisayarlara el konuldu. Savcı Sakınan, ÖSYM’de görevli üst düzey bazı yöneticilerden sınav sorularının hazırlanması, basımı ve dağıtımına ilişkin teknik bilgiler aldı. Savcı, gözaltına alınan şüpheliler ile soruşturmaya dahil olan ve ismi henüz kamuoyuyla paylaşılmayan kişilerin kurumdakilerle irtibatı olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Savcı Şadan Sakınan, ÖSYM’deki arama sürerken YÖK binasına giderek Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak’la görüştü. Yarım saatlik görüşmenin ardından yeniden ÖSYM’ye dönen Sakınan, gazetecilere yaptığı açıklamada soruşturmanın gizli olduğunu belirterek, “Kamuoyunun şunu bilmesini isteriz. Yetkimiz ve bilgimiz dahilinde geniş çaplı bir inceleme yapıyoruz” dedi. Soruşturmanın içeriğine ilişkin bilgi vermeyen savcı, soruşturmanın süresine ilişkin bir soru üzerine şöyle dedi: “Sınavın iptali veya sınavların yapılmasına ilişkin yetki savcılıkta değil. Bu idari bir işlem. Dolayısıyla takdir bize ait değil. Biz suç veya suçun faillerini arıyoruz. Geniş çaplı bir soruşturma olduğu için takvim vermemiz mümkün değil.”

Kafes’ten CD istendi

Savcı Sakınan, KPSS skandalına adı karışan ÖSYM görevlilerinin isimlerinin, Ergenekon kapsamındaki “Kafes Eylem Planı”nda geçtiği yönündeki bilgileri de araştırıyor. Dershane sahibi olan ÖSYM Sınav Komisyonu Üyesi Gönül Tütüncü’nün, yine ÖSYM’de Bilgi İşlem Müdürü olan eşi Mustafa Tütüncü ile üç çalışanının dinleme kayıtlarının Kafes iddianamesinde yer aldığının belirlenmesi üzerine Sakınan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan söz konusu CD’leri talep etti. Tütüncü çiftiyle ilgili gündeme gelen iddialar üzerine Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun soruşturmasında, bu kişilerin varlıklarının arttığı tespit edilmişti. Toplam 3200 TL maaş alan çiftin 2 lüks daire, 1 villa ve 1 cipi olduğu saptanmıştı.

Haberin Devamı

Sorular kitapçık halinde gönderilmiş

ÖSYM’den alınan 51 bilgisayar ile gözaltına alınan üç şüphelinin kullandığı 5 bilgisayarın incelenmesi sürüyor. TÜBİTAK görevlileri ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) Bilişim Suçları Şubesi’nin uzman ekiplerince yapılan ilk incelemelerde, elektronik posta yoluyla şüphelilere gönderilen soruların, sınavda dağıtılan orijinal kitapçık halinde yollandığı anlaşıldı. Şüphelilerin elektronik posta trafiğini araştıran uzmanlar, Portable Document Format (PDF) olarak adlandırılan programa kopyalanarak gönderilen soruların 5-6 bin kişiye ulaştırıldığını tahmin ediyor.

(Hürriyet)

Haberin Devamı