Gündem KPSS'de telekulak

KPSS'de telekulak

Paylaş
KPSS'de telekulak

Yapılan incelemede 'şekle dayalı olmayan soruların' son halinin sınav komisyonunda yüksek sesle okunduğu belirlendi

10-11 Temmuz’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) öğretmen adaylarının girdiği Eğitim Bilimleri testinde 350 kişinin 120 sorunun tamamını bilmesi, soruların sızdırıldığı iddiasına yol açmıştı.

Haberin Devamı

Bu kişilerden bazılarının aynı evde yaşaması iddiayı daha da güçlendirmişti. Ardından KPSS sorularının elektronik posta yoluyla 3 bin 227 kişiye gönderildiği belirlenmişti. İddiaları soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı çarpıcı bir bilgiye ulaştı.

‘Böcek’le dinlediler

Durumu şüpheli adayların birçoğu şekle dayalı olan 3 soruyu cevaplayamamıştı. Bunun üzerine savcılık, sadece ‘şekle dayalı olmayan’ soruların sızdırıldığı yönünde inceleme yaptı. Bu soruların son hallerinin sınav komisyonuna yüksek sesle okunduğu belirlendi. Bu durum soruların okunduğu salona ‘böcek’ tabir edilen dinleme cihazlarının yerleştirildiği iddialarına yol açtı.

Böcek tarafından kaydedilen soruların daha sonra adaylara gönderildiği öne sürüldü. Savcılık, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) yetkililerine salonda dinleme cihazı arayıp aramadıklarını sordu. ÖSYM yetkilileri de böyle bir arama yapmadıklarını söyledi. Oysa ÖSYM yetkililerine yasadışı dinlemeleri nasıl engelleyebileceklerine yönelik sene başında brifing verilmişti.

Haberin Devamı

Taşeronlar inceleniyor

Bu arada ÖSYM’nin düzenlediği birçok sınavda soruların sızdırıldığı şüphesi nedeniyle savcılığın yaptığı inceleme genişletildi. Savcılık özellikle soruların nasıl sızdırılmış olabileceğine odaklanıyor.

Durumu şüpheli görülen adayların telefon ve elektronik posta trafiği inceleniyor. Ayrıca ÖSYM’de son aylarda işe giren kadrolu personel ya da taşeron firmalara bağlı çalışanlar da inceleme altında.