Dünya Kral çıplak!

Kral çıplak!

Paylaş
Kral çıplak!

Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurul toplantılarının sürdüğü New York`ta, Afrika ülkesi Swaziland'ın kralı Mswati ilgi odağı oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurul toplantılarının sürdüğü New York`ta, Afrika ülkesi Swaziland'ın Kralı Mswati ilgi odağı oldu.

Haberin Devamı

Genel Kurul salonunda ülkelerin baş harflerine göre yapılan oturma planında Türkiye`nin önünde yer alan Kral Mswati, bir sure Türk heyetin de dikkatini çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`un, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşması öncesinde bir sure Türk heyetin önündeki Swaziland masasına gelen kralı bir sure inceleyen cumhurbaşkanı daha sonra genel kuruldaki konuşmasını yaptı.

Yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin yaşadığı Swaziland Afrika`nın en fakir ülkeleri arasında gösteriliyor. 42 yaşındaki kral 1986 yılından bu yana ülkeyi yönetiyor ‘

Özür dilenmeli tazminat ödenmeli

BM Zirvesi’nde yapacağı konuşmanın içeriğini AP haber ajansına açıklayan Cumhurbaşkanı Gül, Mavi Marmara krizine de değindi. “Eski zamanlarda böyle bir olayın ardından savaş çıkardı” diyen Gül, “Yapılan hata kabul edilmeli, özür dilenmeli ve tazminat ödenmeli” diye konuştu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi’nde perşembe günü yapacağı konuşmanın içeriğini Associated Press (AP) haber ajansına açıkladı. Konuşmasında Ortadoğu’nun nükleer silahlardan tamamen arındırılması gerektiğini dile getireceğini söyleyen Gül “Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış olarak görmek istiyoruz. Bölge böyle bir tehdit altında kalmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Gül’ün sözlerinin bölge ülkelerinden İsrail’in nükleer silahlarını da kapsadığına işaret eden AP, İsrail’in sahip olduğu nükleer silahların gündeme getirilmesine yönelik her hareketin, İsrail ile Filistin’in barış görüşmelerinin başladığı bugünlerde ortalığı karıştırma potansiyeli taşıdığı görüşünde olan Washington yönetimini kızdırmasının kuvvetle muhtemel olduğu yorumunda bulundu.

‘İran UAEK’ya şeffaf olmalı’

AP’ye verdiği demeçte, İran’ın nükleer programına da değinen Gül Türk yetkililerin, İran’ın tamamen barışçıl bir nükleer programa sahip olduğunu varsaymadıklarını ancak yine de elde delil olmadan İran’ı nükleer silah edinmeye çalışmakla suçlamanın da doğru olmayacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, “İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Türkiye, bu soruna barışçı ve diplomatik bir çözüm getirilmesini arzu ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gül Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği röportajda da Türkiye’nin İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüm bulunması için çaba gösterdiğini belirterek, Türkiye ’nin ABD ve diğerleriyle “Hem görülür, hem de görünmez, çok aktif bir işbirliği” yaptığını söyledi.

İran’a uygulanan yaptırımların etkinliğini sorgulayan Gül, bu tür uygulamaların genelde halklar arasında “nefret ve düşmanlığı” körükleme riskini taşıdığı uyarısını yaptı. Buna karşın, Gül, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde ‘hayır’ oyu kullandığı yaptırımları uygulayacağını ifade etti. Gül, “Nükleer konusunu hafif almıyoruz” dedi ve İran’ın nükleer silahları elde ettiğinde “İlk tehdit altında kalacak biz oluruz” ifadesini kullandı.

‘Özür dilenmeli’

Cumhurbaşkanı Gül her iki röportajında Mavi Marmara krizine de değindi. AP’ye “Eski zamanlarda böyle bir olayın ardından savaş çıkardı” diyen Cumhurbaşkanı Gül, WSJ röportajında da İsrail’in, baskın olayını “uluslararası hukuka uygun bir biçimde” ele alması gerektiğini belirterek “O zaman normalleşmeden söz edebileceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Yapılan hata kabul edilmeli, özür dilenmeli ve tazminat ödenmeli” diyen Gül, “İlişkilerimizdeki durumdan memnun değiliz ancak sorumlu biz değiliz” sözlerine ekledi.

Liderlerin tercihi Waldorf Astoria oldu

Dünya liderleri BM Genel Kurulu süresince en çok Waldorf Astoria otelini tercih etti. 1931 yılında inşa edilen 47 katlı iki binaya yayılan otel New York’un simgeleri arasında sayılıyor. İşte liderlerin tercih ettiği oteller:

Abdullah Gül: Plaza Otel
ABD Başkanı Obama: Waldorf Astoria
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: Hilton Manhattan
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: Carlyle Oteli
Türkmenistan Başkanı Gurbanguli Bermuhamedov: Plaza Otel
Kamerun Başkanı Paul Biya: Waldorf Astoria
Srilanka Başkanı Mahinda Rajapakse: Waldorf Astoria
Sierra Leon Dışişleri Bakanı Zaniab Bangura: Waldorf Astoria

ZİRVEDEN NOTLAR

Peres’e bir korumalarına altı masa BM zirvesi için New York’ta bulunan Şimon Peres önceki gece Manhattan’da yemeğe gitmeye karar verince kentin göbeği kitlendi. Birkaç blok yolu tamamen trafiğe kapatan araçlardan inen Peres, Tao isimli restoranda beraberindekilerle bir masaya yerleşti. Korumaları ise çevresindeki altı masayı kapladı. Restorana gelen herkes metal dedektörlerden geçirildi.

Kuliste silah kontrolü

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve ailesi de Shakespeare’nin ünlü eseri Macbeth’in bir yorumunu izlemeye gitti. Tiyatroya haber vermeden giden ve katlanabilir sandalyelerde oturan Savunma Bakanı’nın korumaları oyundan önce perde arkasına geçip kullanılacak silahların gerçek olup olmadığını kontrol etti.

En medeni first aile

Zirveye eşi Carla Bruni ile katılan Nicolas Sarkozy tam bir medeniyet örneği göstererek eski eşi Cecilia Attias ve Cecilia’nın kendisiyle evliyken ilişkiye başladığı şimdiki kocası Richard Attias ile görüştü. Görüşmede Cecilia ve Nicolas Sarkozy’nin oğulları Louis Sarkozy (13) de vardı. Cecilia Attias ve Carla Bruni ayrıca pazar günü Carlyle Oteli’nde baş başa sabah kahvaltısı yaptı.

Haberin Devamı

(Milliyet)