Beden Sağlığı Kramplardan korunmak mümkün (11)

Kramplardan korunmak mümkün (11)

Paylaş
Kramplardan korunmak mümkün (11)

Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hamileliğin ilk ayından doğuma kadar olan süreci anlatıyor...

Hamileliğin son dönemlerinde görülen sorunların başında bacak krampları geliyor. Ancak basit tedbirlerle krampları önleyebilirsiniz: Ayakta fazla kalmayın. Otururken ayağınızın altına yükseklik koyun. Kalsiyumdan zengin beslenin. Geceleri sol yanınıza yatın...

35’inci haftada bebek, anne karnında ne durumdadır?

Dr. Alper Mumcu: Bu haftadan sonra artık erken doğum sancıları başlasa bile doktor bunu durdurmaya çalışmayacaktır. Çünkü bebek doğum sonrası genelde sorunsuz ya da az bir bakımla yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir. Bu haftada bebeğin ağırlığı 2 kilonun üzerindedir. Bebek yağ depolamaya devam eder. Bu haftada kol ve bacaklarda yağ tutulumu başlar. Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamlar. Artık son rötuşlar yapılır. Bebek içinde yüzdüğü suya oranla rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığından hareketleri de çok kolay olmaz.

Anne adayı ne durumdadır?

Dr. Alper Mumcu:
Doktor bu haftadan itibaren her kontrolde anne adayını muayene ederek rahim ağzının durumunu, açıklık olup olmadığını incelemek isteyebilir. Bu haftalara gelindiğinde uykusuzluk problemi artış gösterebilir. Uykusuzluğun bir nedeni de bebeğin yavaş yavaş aşağı inmesi nedeniyle mesaneye bası yapması ve sık aralıklarla tuvalete gitme gereksinimi ortaya çıkmasıdır. Anne adayı bu sorunu azaltmak için gece yatmadan önce sıvı alımını kısıtlayabilir.

36’ncı haftada bebeğin gelişimi nasıldır?

Dr. Alper Mumcu: Mutlu finale sadece 4 hafta kaldı. Sezaryen yöntemiyle doğum yapacak anne adaylarının 2 hafta kadar daha zamanı var demektir. Bebek ise hemen hemen hazır durumdadır. Her an doğum kanalına girebilir. Bu haftada yağ birikimi diz ve dirseklerde hızlanır. Boyun ve bilekleri de unutmamak lazım. Bebeğin diş etleri de olgunlaşmasını tamamladı ve artık sert. Yanaklarında ise yağlar birikti ve artık sıkılacak hal aldı! Bebek yaklaşık 2 kilo 750 gram ağırlığındadır. Bu haftada bebek genellikle son duruş pozisyonunu almıştır ve artık dönmesi çok nadir olarak görülür.

Anne adayı ne tür değişiklikler yaşar?

Dr. Alper Mumcu: 36’ncı haftadan sonra doktor anne adayını her hafta görmek ve bebeğin durumunu değerlendirmek isteyebilir. Bu haftalarda hem anne adayının hem de bebeğin kilo artışı çok hızlı olabilir. Doktor vajinadan kültür alarak ‘grup B streptokok enfeksiyonu’ olup olmadığını incelemek isteyebilir. Anne adayı karnının üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilir. Bu bebeğin doğum kanalına doğru indiğini belirtir ve angajman olarak adlandırılır.

Midedeki bası ortadan kalkacağı için iştah yeniden açılabilir. Benzer şekilde akciğerlerde baskı da olmayacağından anne adayının soluk alıp vermesi kolaylaşır. İdrara çıkma sıklığı angajman sonrası tıpkı hamileliğin ilk başlarındaki gibi iyice artar. Bebeğin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Anne adayı zaman zaman karnının bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilir. Bebeğin hareketleri özellikle anne adayının göğüs kafesinin altında acı verebilir, can yakabilir.

Anne adayı gebeliğin son dönemlerinde bacak krampları sorunuyla sık karşılaşabilir. Kramplar gebeleri daha çok gece rahatsız eder. Zaman zaman uykudan uyandırabilir. Gebelikte kramp oluşumunun sebepleri kalsiyum ve magnezyum eksikliği olarak gösteriliyor. Ayrıca büyüyen rahimin toplardamarlar üzerinde yarattığı baskı da kramp oluşumunda önemli bir etkendir. Fazla ayakta kalmak, aşırı kilo alımı krampları artırabilir.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER



Ayakta fazla kalmayın
Otururken ayağınızın altına yükseklik koyun
Kalsiyumdan zengin beslenin
Yatmadan önce ılık duş alın
Topuklu ayakkabı giymeyin
Sol yanınıza yatın
Kramp girdiği zaman baldırınızın üzerine sıcak bir havlu koyun, bacağınızı yukarı kaldırın ve ayak parmaklarınızı yukarı doğru gerin.

HAMİLELİĞİN SONLARINDA NEFES DARLIĞI NORMAL

Hamilelikte nefes darlığı ne zaman ortaya çıkar?

Nefes darlığı hamilelik döneminde en sık karşılaşılan yakınmalardan biridir. Özellikle hamileliğin son dönemlerine doğru nefes darlığı sorunu yaşanabilir. Bu durumun temel nedeni büyüyen rahimin karın ve göğüs boşluklarını birbirinden ayıran diyafram kasını yukarı doğru itmesidir. Ayrıca gebelik sırasında vücudun oksijen gereksinimi daha da artacağından anne adayı daha hızlı ve sık nefes almaya başlar.

Bebeği olumsuz etkiler mi?


Nefes darlığı ya da çok kolayca nefes nefese kalma çoğu zaman hafif bir fiziksel aktiviteyle bile ortaya çıkabilir. Birkaç basamak merdiven bile anne adayının nefes nefese kalmasına yol açabilir. Bu durum zararsızdır ve bebeğin üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Daha önceden bilinen bir solunum sistemi hastalığı olanlar, nefes darlığının yanı sıra göğüs ağrısı, şiddetli çarpıntı, ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi ek yakınmalar varsa doktora danışmakta yarar var.

Nefes darlığı kimlerde daha sık görülür?

Birden fazla bebek bekleyen yani çoğul gebeliği olan anne adaylarında durum daha erken ortaya çıkabilir ve tek bebek bekleyen anne adaylarına göre daha şiddetli olabilir. Benzer şekilde anemisi (kansızlığı) olan anne adaylarında da nefes darlığı daha erken ortaya çıkıp daha şiddetli seyredebilir.

Yakınmalar ne zaman geçer?

Çoğu zaman gebeliğin son birkaç haftası içinde bebek aşağıya doğru indiğinde nefes alıp vermede bir rahatlama yaşanır. Bu rahatlama özellikle ilk kez hamilelik yaşayanlarda belirgindir.

YARIN: Bebeğin ters durması

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen Çelenk

2

Haberin Devamı