Ekonomi Kredi alırken sigorta yapıldıysa okuyun!

Kredi alırken sigorta yapıldıysa okuyun!

Paylaş
Kredi alırken sigorta yapıldıysa okuyun!

Bankadan konut kredisi alırken, yasal zorunluluk olmamasına rağmen yapılan hayat sigortası ücretini geri aldı

Bursa'da bir bankadan konut kredisi almasının ardından, yasal zorunluluk olmamasına rağmen kendisine hayat sigortası yaptırılan Tenür Şahin, Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. Heyet, bankanın 2 yıl için aldığı hayat sigortası ücretini iade etmesi kararını verdi. Türkiye’de ilk kez böyle bir durumun yaşandığını anlatan TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, “Bu durumda olan tüketicilerimiz, hakem heyetine başvurup sigorta için haksız yere ödedikleri paraları geri alabilirler” dedi.

702 TL İADE EDİLECEK

Haberin Devamı

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Hizmet Binası’nda yapılan toplantıda konuşan TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, Tüner Şahin’in 30.07.2007 tarihinde bir bankadan konut kredisi aldığını, yasal zorunluluk olmamasına rağmen kendisine hayat sigortası yaptırıldığını söyledi. Bankanın 2007 yılında 344,61 TL, geçen yıl da 358,21 TL sigorta parası talep ettiğini ifade eden Karagöz, kredi alımı sırasında tüketiciye böyle bir sigortadan bahsedilmediğini kaydetti. Tüketicinin talep edilen 702 TL sigorta ücreti için Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti’ne müracaat ettiğini anlatan Karagöz şunları söyledi:

“Başvuru hakem heyeti tarafından değerlendirilmiş ve 4822 Sayılı Kanun ile değişik 4077 Sayılı Tüketici’nin Korunması Hakkında Kanun genel hükümleri ile aynı kanunun 10/d maddesine muhalefet ettiği ve sözleşme kurallarına aykırı sigorta belgesi düzenlediği tespit edildi. Aynı gerekçe ile bankanın tüketiciden tahsil ettiği 702 TL'nin tüketiciye iade edilmesi kararı verildi. Banka bu karara itiraz etmeden aldığı parayı iade etti”

Haberin Devamı

‘DASK DIŞINDA SİGORTA ZORUNLU DEĞİL’

Konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilere hayat, konut sigortası yaptırılmasının yasal zorunluluk olarak gösterildiğine dikkat çeken Karagöz, zorunlu deprem sigortası dışında diğer sigortaların zorunlu olarak yaptırılamayacağını kaydetti. Bankaların verdikleri formun ön yüzüne en az onaltı punto ve koyu harflerle yaptırılacak sigortanın isteğe bağlı olduğunun belirtilmesi gerektiğini kaydeden Karagöz, “Zorunlu olmadan sigorta yaptırılan tüketicilerimiz bağlı bulundukları kaymakamlardaki ilçe hakem heyetine başvurarak, sigorta için haksız yere ödedikleri paraları geri alabilirler” diye konuştu.

Tüner Şahin ise kendisi gibi birçok mağdur olan insan bulunduğuna dikkat çekerek, “Benim gibi mağdur olan yurttaşlar hakem heyetlerine başvursun” dedi.

Serhat TEZCAN/BURSA, (DHA)