Ekonomi Kredi Garanti Fonu Hazine'ye takılmış

Kredi Garanti Fonu Hazine'ye takılmış

Paylaş
Kredi Garanti Fonu Hazine'ye takılmış

Bankaların sanayicilere kullandıracağı kredilere garanti için, Kredi Garanti Fonu'na aktarılan 1 milyar liranın, Hazine'nin 'iflas erteleme isteyen firmaların kapsama alınıp alınmaması' konusundaki engeli nedeniyle devreye giremediği anlaşıldı

1 MİLYAR LİRA AKTARDI

Haberin Devamı

Ekonomik krizde zor durumda kalan sanayicilerin kredi kanallarını rahatlatmak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Kredi Garanti Fonu’na (KGF) 1 milyar lira aktarmıştı. Bu para sanayi sektörünün bankalardan kullanacağı kredilere garanti olacaktı. Ancak para aktarılmasına rağmen sanayi sektörüne kredi kullandırmayan bankalar, buna gerekçe olarak hükümetin atması gereken birtakım adımları atmamasını gösteriyordu.

ÖZEL SEKTÖRÜ AZARLAMIŞTI

Fonun iyimser bir tahminle ancak 2010’un ortasında devreye gireceğini öğrenen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan salı günü yapılan Ankara Sanayi Odası’nın meclis toplantısında “Bizimle oyun mu oynuyorsunuz?” diyerek Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve TOBB yetkililerini azarlamıştı. Fonun devreye girmemesindeki sorunun da ‘iflas erteleme’ isteyen firmaların kapsama alınıp alınmamasıyla ilgili belirsizlik olduğu ifade edilmişti.

Haberin Devamı

BİZ KAPRİS YAPMIYORUZ

Dün bir basın toplantı düzenleyen KGF Başkanı Faik Yavuz, fonun TOBB ve TBB’nin kaprisleri sonucunda devreye girmediği yönündeki eleştirilere tepki gösterdi. Yavuz, KGF yönetimi olarak kendilerinin sadece aracı olduklarını ve Hazine’nin ‘evet’ demediği hiçbir hükme onay vermediklerini kaydetti. Faik Yavuz, “Bakan Bey ‘niye yürümüyor?’ diye aradı. Hazine ve bankaların tek maddede anlaşamadığını, KGF ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledim” dedi.

SORUN İFLAS ERTELEME

Bu maddenin iflas ertelemesi isteyen şirketlerle ilgili olduğunu kaydeden Yavuz, “İflas ertelemesi isteyen şirketin borcunu bankalar bizden istiyor, biz de ödüyoruz. Ancak Hazine bunu kabul etmiyor. Hazine, iflas ertelemesi davası tamamlanana kadar işlemlerin dondurulmasını istiyor. Bankaların bu sürede beklemesini istiyor. Ancak bu süreç 3 yıla kadar uzuyor. Bu süreçteki faizleri bankalar kimden alacak? Burada sıkıntı var” diye konuştu.