Ekonomi Kredi ve kart borcu için bu fırsat kaçmaz!

Kredi ve kart borcu için bu fırsat kaçmaz!

Paylaş
Kredi ve kart borcu için bu fırsat kaçmaz!

Bankalara borcu olanlar müjde! Dün yürürlüğe giren yasayla kredi ve kredi kartı borcunun kalan tutarı 72 ay taksitle ödenebilecek. Borcunu ödeyen icradan, haciz işleminden ve bankaların açtığı davadan kurtulacak. İşte merak edilen her şey...

Bilal Emin Turan - POSTA

Bankalardan kredi çeken ve kredi kullanan milyonlarca vatandaşın beklediği müjdeli haber geldi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasaya göre; kredi ve kredi kartı borcu olanlar, borçlarını artık 72 aya varan vadelerle yeniden yapılandıracak.

Düzenleme kapsamındaki kredi ve kart borcu toplam 257 milyar TL.

Güncel faiz geçerli Bankalara olan borç, güncel ihtiyaç kredisi faizine göre yapılandırılacak.

Bankacılar faizin aylık yüzde 1.20-1.30 arasında olacağını söyledi. Bu faiz, hem tüketici kredisi hem de kredi kartı borcu için geçerli olacak.

Bankalarla masaya oturarak borcunu yeniden taksitlendiren cezadan, hacizden ve davadan kurtulacak. aylık ödemeler düşecek

● İcra takibine düşen, mahkemesi süren ne yapacak?
Bu durumdaki kişi, hemen en yakın banka şubesine giderek uzlaşma yolunu seçecek. Yeni bir sözleşmeye imza atarak tüm yaptırımlardan kurtulabilecek. Devam eden mahkeme, haciz işlemi ve icra takibi sona erecek.

● Borcu varlık yönetim şirketine geçen yasadan faydalanacak mı?
Maalesef hayır. Bankalar sadece kendi alacaklarıyla ilgili yeniden yapılandırma yapabilecek.

● Uygulanacak faiz ne olacak?
Borç güncel tüketici kredisi faizine göre hesaplanacak. Bu da aylık yüzde 1.20-1.30 arasında bir faiz demek. Örneğin; bankaya kalan kredi veya kart borcu 10 bin lira olan bir tüketici, bu borcu yüzde 1.30 faizle 72 ay taksitlendirirse ayda 232 lira ödeyecek.



EK MALİYETİ OLMAYACAK
● 72 ay vade zorunlu mu?

Bir banka kredi alacağını, mutlaka 72 ay yeniden yapılandıracak diye bir şart yok. Dileyen 72 ay dileyen 60 ya da 48 ay veya daha düşük vadeyi tercih edebilecek.

● Yeniden yapılandırmanın ek bir maliyeti olacak mı?
Hayır. Kalan borcun yüzde 1’i 2’si gibi herhangi bir ceza ve ek masrafı olmayacak.

● Borç kaç kez yeniden yapılandırılabilir?
Bu konuda sınır yok. Bankalar isterse aynı borçla ilgili birden fazla yapılandırma yaparak borcu 72 ay vadeye bölebilir.

ÖNCEKİ BORÇLAR İÇİN
● Bundan sonra kredi alan 72 ay taksitten faydalanacak mı?
Hayır. Yapılandırma 27 Eylül 2016’dan önceki borçları kapsıyor. Bundan sonra kullanılacak tüketici kredisinde vade 72 değil, 48 ay olacak.

● Taşıt kredisi borçları yeniden yapılandırılacak mı?
Taşıt kredisi borcu yapılandırmaya dahil değil.

● Konut kredisini kapsıyor mu?
Mevcut yasa zaten konut kredisi borçları için yeniden yapılandırma hakkı sağlıyor. Dün çıkan yasa sadece tüketici kredisi ile kredi kartı borcunu kapsıyor.

● Borcunu düzenli ödeyen kalan borcunu taksitlendirecek mi?
Yapılandırmadan, 17.5 milyar liralık batık kredi ve kredi kartı borcu olanlarla, taksitlerini aksatmadan ödeyen, ancak kalan borcunu daha düşük taksitle ödemek isteyen herkes yararlanacak.

Haberin Devamı