Gündem Kritik helikopter ihalesi Sikorsky'nin

Kritik helikopter ihalesi Sikorsky'nin

Paylaş
Kritik helikopter ihalesi Sikorsky'nin

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Maksat Helikopter Projesi'ni ABD'li şirket Sikorsky'nin 3.5 milyar dolar bedelle kazandığını açıkladı. İhale, İtalyan şirketi AgustaWestland ile Sikorsky arasında geçiyordu

İhale sonrasında Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Toplam bedeli lojistik kalemleri ve depo seviyesi yatırımları dahil 10 yıllık proje bedeli süresince sabit fiyatla 3.5 milyar dolar mertebesinde olan projede TUSAŞ, ABD'de yerleşik Sikorsky Aircraft firması ile birlikte Türkiye'ye özgü geliştirmelerle tasarımı tamamlanacak ve 10 ton sınıfında, 18 asker taşıyabilen, modern techizatla donatılmış bir helikopter üretecektir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Açıklamada proje kapsamına ilk etapta 109 helikopter üretileceği, Türkiye'nin uzun vadeli ihtiyaçları ve bölge ülkelerine ihracat taahhütleri dikkate alındığında bu sayının 600'e kadar çıkabileceği belirtildi.

Sikorsky Türkiye'de T-70 Blackhawk tipi helikopterleri üretecek. Üretim TAI'nin Ankara'daki mevcut tesislerinde gerçekleştirilecek, üretim esnasında azami ölçüde yerli imkanlar kullanılacak.

Söz konusu helikopterler, muharebe sahasında personel ve malzeme naklinin yanı sıra; insani yardım, doğal afetlerde arama-kurtarma, elektronik harbe karşı koyma ile ambulans gibi özel görevlerde de kullanılabilecek.

Genel Maksat Helikopter Projesi, Türkiye'de genel maksat helikopter üretimi altyapısının kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurumlarının uzun vadeli helikopter ihtiyacının yerli üretimle karşılanması amacıyla oluşturuldu.

Haberin Devamı

1 AY EK SÜRE VERİLMİŞTİ

Geçen ay yapılan savunma sanayi icra komitesi toplantısında, ABD'li şirket Sikorsky ile İtalyan şirketi AgustaWestland tarafından verilen tekliflerin yeterli görülmemesi nedeniyle müzakerelerin devam edilmesine karar verilmiş, söz konusu şirketlerin tekliflerini düşürmeleri amacıyla 1 aylık süre verilmişti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geçen ay yaptığı açıklamada, bir hedef fiyatlarının olduğunu, hedef fiyata bir hayli yaklaşılmasına karşın, İcra Komitesinin kabul edeceği ölçüde bir yaklaşımın olmadığını söylemişti.