Siyaset Kritik zirveden çıkan ilk karar
Paylaş
Kritik zirveden çıkan ilk karar

Kritik zirvede, iki ülke arasında imzalanan protokollerin hayata geçirilmesi için Türk ve Ermeni dışişleri bakanlarının ortak çalışma yapması kararlaştırıldı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Washington'da gerçekleşen zirvede ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi Feridun Sinirlioğlu tarafından geçtiğimiz günlerde Erivan'a sunulan mektubun ayrıntıları görüşüldü.

Sinirlioğlu tarafından Sarkisyan'a iletilen mektupta, 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların 3'üncü ülke parlamentolarına değil tarihçilere bırakılması gerektiği ve konunun Türkiye-Ermenistan arasında çözülebileceği ifade edilmişti.

Washington Kongre Merkezi'ndeki görüşmeye Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Sinirlioğlu da katıldı. Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme süreci açısından büyük önem taşıyan görüşmede, Ermenistan tarafından ise Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Başdanışmanı Vigen Sarkisyan hazır bulundu.

Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington'da bulunan Erdoğan ve Sarkisyan görüşme öncesinde gazetecilere el sıkışarak poz verdi. Erdoğan-Sarkisyan buluşması, 2009 yılındaki Davos zirvesinden bu yana iki liderin gerçekleştirdiği ilk görüşme olma özelliği taşıyor.

GÖRÜŞME 1 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ

Başbakan Erdoğan'ın yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından bir açıklama yapmayan Basbakan Erdoğan, şu dakikalarda George Mason Üniversitesi'nde bir konuşma yapıyor. Bugün Washington'daki temasları kapsamında Sarkisyan'la görüşen Erdoğan, yarın da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek.

Washington'da gerçekleşen görüşmelere Ermenistan ile normalleşme sürecinin damgasını vurması bekleniyor. Özellikle bu görüşmelerin sözde Ermeni "soykırımı"nın anıldığı 24 Nisan'dan 10 gün önce denk gelmesi toplantıların da önemini artırıyor.

Türkiye ile Ermenistan'ın imzaladıkları ve ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin onay sürecine ivme kazandırılması amaçlanıyor. Bu nedenle de geçtiğimiz hafta içerisinde diplomasi trafiğine hız verilmişti.

OBAMA İLE ERMENİ VE İRAN ZİRVESİ

Erdoğan, iki gün sürecek Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında bir diğer kritik görüşmesini de Obama ile yapacak. ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, iki liderin Salı günü buluşacağını açıklarken, görüşmede Irak, Ermenistan, İran, Afganistan ve nükleer güvenlik gibi konuların ele alınmasının beklendiğini söyledi.

Rhodes, "Başbakan Erdoğan ile istişarelerde bulunma fırsatına sahip olmayı çok istediklerini" belirtirken, "Önemli bir NATO müttefiki" olarak değerlendirdiği Türkiye ile ABD'nin birlikte üzerinde çalıştıkları birçok acil konunun bulunduğunu ifade etti.

Rhodes ayrıca, Erdoğan-Obama görüşmesinde ABD'nin de güçlü destek verdiği Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde yürütülen çabaların ele alınmasının beklediğini belirtti.

Obama, ikili temasları kapsamında bugün Sarkisyan'la da bir görüşme gerçekleştirecek. Ermeni diasporası, Sarkisyan’dan, Washington’da görüşeceği Obama’dan "soykırım"ı tanıma sözünü yerine getirmesini talep etmesini istiyor.

ABD Başkanları, 24 Nisan'da sözde "soykırımı" anmak için bir açıklama yapıyorlar. Obama, seçim kampanyası sırasında iddiaları tanıyacağını vaat etmiş ancak geçen yılki açıklamasında "soykırım" ifadesine yer vermemişti. Washington'daki kaynaklar, Obama'nın Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürece zarar vermemek bu terimi kullanmadığını ifade ediyor.

2

Haberin Devamı