Ekonomi Kriz Koç'a uğramadı

Kriz Koç'a uğramadı

Paylaş
Kriz Koç'a uğramadı

Koç Holding İcra Kurulu Başkanı Bülent Bulgurlu, 2010'da yüzde 20'lik büyüme hedefi koyduklarını söyledi

CİRO DÜŞTÜ KÂR REKORDA

Koç Holding İcra Kurulu Başkanı Bülent Bulgurlu, 2009 yılında Koç Holding’in cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 20 düşüşle 44 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi. 2010’da yüzde 20’lik bir büyüme hedefi koyduklarını belirten Bulgurlu, 2009’daki kayıpların telafi edileceğini dile getirdi. Cirodaki düşüşe karşılık, alınan önlemlerle Koç Grubu’nun kâr marjının tarihinin en yüksek seviyesi olan yüzde 7.8’e ulaştığını belirten Bulgurlu, bunda, krizin geldiğinin önceden görülüp önlem alınmasının etkili olduğunu söyledi.

TEK KAYIP TÜPRAŞ'TA

Geçen hafta Denizli Koçtaş’ın açılışı sebebiyle Denizli’ye gelen Bülent Bulgurlu, burada basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Bulgurlu toplantıda, cirodaki düşüşün nedeninin toplam cironun yüzde 45’ini oluşturan Tüpraş’taki ciro kaybı olduğunu ifade etti. 2008’de petrol fiyatlarının bir ara 100 dolara kadar çıktığını belirten Bulgurlu, “2009’da 50 dolarları gördük. Bu durum ciromuzu aşağı çekti. Tüpraş’ı hariç tutarsak diğer şirketlerimizde ciro kaybı yok” diye konuştu.

YENİ PAZARLARA YÖNELDİ

Bülent Bulgurlu, 100’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ve kriz öncesi yeni pazar arayışına girdiklerini kaydetti. Bulgurlu, “İhracattaki Avrupa ağırlığını Ortadoğu, eski Sovyetler Birliği ve Asya’ya kaydırdık. Tasarrufa önem verdik. Kâr marjı artışı, devam eden faaliyetlerde daha optimum çalışarak maliyetlerimizi aşağı çekmemizle gerçekleşti. 2008’de, sattığımız şirketler nedeniyle iştirak satış kârı vardı ve bu nedenle de kâr fazlaydı. 2009’da daha kârlı olduğumuzu söylemek mümkün” dedi.

'SEÇİMİ HESABA KATMIYORUZ'

Bülent Bulgurlu 2010’un iyi geçeceğini, hedefleri koyarken erken seçimi hesaba katmadıklarını belirterek “‘Erken seçim yok’ deniyor. Bu sözlere inanmak durumundayız” dedi. Bulgurlu 2010 hedefleri ile ilgili şöyle konuştu: “Faaliyet kâr marjını yüzde 7.8’den yüzde 7.9’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ciromuzu 2009’a göre yüzde 20’lik artışla 53 milyar liraya çıkaracağız. Yüzde 14-14.5’luk bir reel büyüme öngörüyoruz. Krizde istihdam kaybı yaşamadık. Bu yıl grup olarak 1200 ek istihdam yaratacağız.”

Sibel ERAY/Denizli

2

Haberin Devamı