Ekonomi Kriz Vestel'i durdurmadı ihracatta 2 numara oldu

Kriz Vestel'i durdurmadı ihracatta 2 numara oldu

Paylaş
Kriz Vestel'i durdurmadı ihracatta 2 numara oldu

Geçen yıl 120'den fazla ülkeye 2.1 milyar dolar satış yapan Vestel, Türkiye'de en çok ihracat gerçekleştiren kuruluşlar arasında beş basamak birden yükselerek ikinci oldu

AYNI SEVİYEYİ TUTTURDU

Krizde hız kesmeyen Vestel, Oyak Renault’nun ardından Türkiye’de en çok ihracat yapan kuruluşlar arasında ikinci sıraya oturdu. Vestel, 2009’da 120 ülkeye 2.1 milyar dolarlık ihracat yaptı. Kuruluş 2008’de 2.2 milyar dolarlık ihracatla yedinci olmuştu. Vestel Şirketler Grubu Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, “Türkiye’nin ihracatı yüzde 30 düşmesine rağmen biz hemen hemen aynı seviyede kalmayı başardık” dedi.

KENDİ SEKTÖRÜNDE BİRİNCİ

Erdoğan, 12 yıldır elektronik sektöründe ihracat birincisi olan Vestel’in bu yıl 2.5 milyar dolar ihracat hedeflediğini söyledi. Vestel’in 2008’de 3.7 milyon adet olan LCD TV ihracatını yüzde 62 artırarak 2009’da 6 milyona yükselttiğini belirten Erdoğan, “İhracat adedinde elde ettiğimiz büyüme oranı, pazardaki oranın üç katı. Yatırımlar ve 2008 krizi sonrası aldığımız tedbirler sayesinde bu performansı sağladık” diye konuştu.

2010 HEDEFLERİNİ YÜKSELTTİ

2010’da 8.5 milyon adet LCD TV ihracatı hedeflediğini aktaran Turan Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı: “Krizin kısmi etkisinin devam edeceği öngörüsüyle hedeflerimizde temkinli hareket ettik. 8.5 milyon adedin çok üzerine çıkacağımızı umuyoruz. Adet bazında yüzde 40 artış hedefliyoruz. Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya’nın cirosu 2009’da 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılındaki hedefimiz 3.5 milyar dolar.”

YENİ MARAKALAR SATIN ALACAK

Erdoğan, üç marka ile yapılan satın alma görüşmelerinin 2010’da sonuçlanacağını söyledi. Erdoğan, Bakan Zafer Çağlayan’ın Türkiye’nin ihracatı olmadığı dört ülke olarak açıkladığı Mariana Adaları, Kiribati, Güney Vietnam ve Samoa’ya da ihracat gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti. Vestel’in Avrupa’da ise LCD pazarında yüzde 15, çamaşır makinesinde yüzde 7, buzdolabında ise yüzde 6 pazar payı bulunuyor.

2

Haberin Devamı