Sağlık Kriz yaratan ilaç

Kriz yaratan ilaç

Paylaş
Kriz yaratan ilaç

ABD Senatosu tarafından hazırlanan bir rapor şeker hastaları tarafından kullanılan 'Avandia' adlı ilacın kalp krizini tetiklediğini belirtti

500 VAKA ÖNLENİR

Haberin Devamı

Amerikan New York Times’ın önceki günkü manşetine göre milyonlarca şeker hastası tarafından kullanılan ‘Avandia’ adlı ilaç hakkında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) iki doktor rapor hazırladı. Rapor kamuoyu için değil kurum içi bir çalışmaydı.

Habere göre raporda, ‘Avandia’ adlı ilacın kalbe zarar verebileceği belirtilmişti. Raporda ayrıca hastalara ‘Avandia’ yerine ‘Actos’ isimli başka bir ilaç verilmesi durumunda Amerika’da ayda 300 kalp yetmezliği ve 500 kalp krizi vakasının önlenebileceği ifade edilmişti.

FDA DA SUÇLANDI

Basına sızan rapor Amerikan Senatosu Finans Komitesi’nin gündemine geldi. Komite de bir rapor hazırladı. Bu raporda ise üretici firma İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline’ın ilacın risklerinden yıllardır haber olduğu ancak durumu halktan gizlemeye çalıştığı iddiası yer aldı.

Haberin Devamı

Raporda FDA da “ilaç şirketleriyle çok samimi olduğu ve mali çıkarları gereği güvenlik risklerini önemsiz gibi gösteren ya da yeterli araştırma yapmayan şirketler tarafından mat edildiği” gerekçesiyle eleştirildi.

83 BİN KALP KRİZİ VAKASI

Avandia’nın bugüne kadar yaklaşık 83 bin kalp krizi vakasıyla ilintili olduğu düşünülüyor. Raporda, “Konu 1999’da ilk gündeme getirildiğinde daha ciddiye alınsaydı, bu kalp krizi vakalarının bir kısmının önüne geçilebilirdi” ibaresi yer alıyor. GlaxoSmithKline şirketi ise ilacın güvenli olmadığı yönündeki iddiaları reddetti.

TÜRKİYE'DE SATILIYOR

Türkiye’de satışına devam edilen Avandia’nın prospektüsünde kalple ilgili uyarılar yer alıyor. Kalp Yetmezliği başlığı altında “Kalp yetmezliği riski taşıyan hastaların (özellikte insülin kullananlar) kalp yetmezliği belirtileri takip edilmelidir” ifadesi dikkat çekiyor. Prospektüsün yan etkiler bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor: “Klinik çalışmalarda ‘Avandia’nın insülin ile birlikte kullanımı sırasında meydana gelen kalp krizi insidansı, insülinin tek başına kullanımına göre daha yüksektir. Kalp krizi geçiren hastalar ortalama yaşça daha büyük, uzun süredir diyabeti olan ve çoğunluğu 8 mg.’lık ‘Avandia’ dozu alan hastalar olmuştur.”

Haberin Devamı